Stalo sa pred... 24. február – 1. marec

Stalo sa pred... 24. február – 1. marec

Dnes Boris Koreň začne spomienkou na mladého chlapca, ktorý chcel najvyššou - svojou ľudskou obeťou vyslať odkaz, aby sme sa nikdy neprispôsobovali zlu v spoločnosti.

Stalo sa pred... 24. február – 1. marec Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Rozhlasová hra je kráľovským žánrom literárno dramatickej tvorby. A medzi jej najúspešnejších autorov patril aj náš bývalý kolega, ktoré výročie si pripomenieme v utorok. Pokračuje Boris Koreň.

Stalo sa pred... 24. február – 1. marec Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stalo sa pred... 24. februára - 1. marca

- pred 90 rokmi, 27. februára 1934, sa narodil populárny slovenský herec a komik Anton Mrvečka

- pred 80 rokmi, 27. februára 1944, prišiel na svet spisovateľ, publicista a autor úspešných rozhlasových hier Peter Gregor.

- pred 80 rokmi, 1. marca 1944, sa narodil hudobný skladateľ Hanuš Domanský. Bol dlhoročným šéfredaktorom Redakcie symfonickej, opernej a komornej hudby Slovenského rozhlasu a organizátorom slovenského hudobného života.

- pred 70 rokmi, 1. marca 1954, sa narodil divadelný a filmový režisér a herec Juraj Nvota.

- pred 55 rokmi, 25. februára 1969, sa na Václavskom námestí upálil 18 ročný študent Jan Zajíc. Nasledovaním Jana Palacha chcel zburcovať spoločnosť, aby sa postavila proti okupácii Československa a vracajúcej sa diktatúre komunistov.

- pred 20 rokmi, 27. februára 2004, prestala v češtine a slovenčine vysielať rozhlasová stanica Hlas Ameriky. V období komunistickej diktatúry bola cenným zdrojom informácií najmä o svetovom dianí.
Autor: Boris Koreň, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame