Unikátna fosília je podvod

 Unikátna fosília je podvod

Rutinný výskum známej fosílie priniesol šokujúce odhalenie. Mäkké tkanivá, pre ktoré boli milióny rokov staré fosílie tridentinosaura také cenené, sú v skutočnosti podvod. Viac nám povie Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



V roku 1931 bola v talianskych Alpách objavená fosília stavovcov zo spodného permu a jej vek je asi 280 miliónov rokov. Pomenovali ju Tridentinosaurus antiquus a bola považovaná za starobylého zástupcu línie diapsidných plazov. Udivovala predovšetkým úplne výnimočne zachovalými mäkkými tkanivami. Práve na tie sa nedávno zameral výskumný tím z írskej Univerzity v Corku. Výsledok však vedcov nepotešil. Mäkké tkanivá tridentinosaura, sú v skutočnosti falzifikát. Ide totiž o farbu. Vedci využili celý rad metód, vrátane rastrovacej elektrónovej mikroskopie s energetickou disperznou spektroskopiou, röntgenovej mikrodifrakcie a infračervenej spektroskopie s Fourierovou transformáciou. Výsledky jasne ukázali, že ide o čierny pigment, známy z mnohých historických obrazov. Rozbitie mýtu „fosílnej celebrity“ ale paradoxne predstavuje nový začiatok. Odborníci teraz budú skúmať autentickú časť fosílie tridentinosaura znova, z úplne iného uhla pohľadu.

Astronómovia objavili neuveriteľne jasný kvazar, ktorý je podľa všetkého najjasnejším známym objektom vo vesmíre. Vesmírne teleso s čiernou dierou v srdci žiari ako 500 biliónov Sĺnk. Podľa astrofyzikov Národnej univerzity v Canberre vyzerá kvazar na snímkach ako drobná nenápadná bodka, v skutočnosti je to mimoriadne búrlivé miesto. Rotujúci plyn a hmota z hviezd, ktoré do seba vťahuje čierna diera, pripomínajú veľkolepý kozmický hurikán. Astronómovia s pomocou nových pozorovaní a počítačových modelov zistili, že kvazar za rok pohltí ekvivalent 370 sĺnk, teda zhruba jednu hviezdu denne. Ide tak o najrýchlejšie rastúcu doposiaľ objavenú čiernu dieru. Kvazar , pomenovaný J0529-4351, videlo Európske južné observatórium už v roku 1980, astronómovia však predpokladali, že ide iba o obyčajnú hviezdu. Ako kvazar ho odborníci klasifikovali minulý rok, na základe pozorovaní z observatórií z Austrálie a čilskej púšte Atacama.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame