Stalo sa pred... 2. február - 8. február

Stalo sa pred... 2. február - 8. február

Na budúci týždeň sa nám pri našom spomínaní stretli dve výnimočné - 200 ročné výročia. Týkajú sa osobnosti z českej hudby a slovenskej literatúry a pripomenie ich Boris Koreň.

Stalo sa pred... 2. február - 8. február Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

No a v druhej časti rubriky si s Borisom Koreňom pripomenieme aj dvoch našich bývalých kolegov, rozhlasákov.

Stalo sa pred... 2. február - 8. február Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stalo sa pred... 2. marca - 8. marca

- pred 200 rokmi, 2. marca 1824, sa narodil hudobný skladateľ, zbormajster a organizátor hudobného života Bedřich Smetana. Patrí k velikánom českej hudby, ktorého diela sú obľúbené aj v zahraničí.

- pred 200 rokmi, 4. marca 1824, sa narodil spisovateľ, lekár, účastník revolúcie v rokoch 1848-49, spoluzakladateľ Matice Slovenskej, Gustáv Kazimír Zechenter Laskomerský.

- pred 90 rokmi, 8. marca 1934, prišiel na svet slovenský dramatik Ján Solovič. V začiatkoch kariéry bol naším kolegom rozhlasákom, napísal množstvo rozhlasových hier a neskôr televíznych inscenácií, ktoré adaptoval aj pre rozhlas.

- pred 80 rokmi, 2. marca 1944, sa narodil herec Pavol Mikulík. Bol populárnym a obsadzovaným divadelným, filmovým aj rozhlasovým hercom. V roku 1993 prekonal mozgovú porážku, no po siedmich rokoch sa dokázal vrátiť na javisko.

- pred 30 rokmi, 3. marca 1994, zomrel symbol protestu proti okupácii Československa v roku 1968 a normalizácii, básnik a pesničkár Karel Kryl

- pred 30 rokmi, 5. marca 1994, zomrela prvá športová redaktorka a reportérka na Slovensku, rozhlasáčka Mária Zavarská

Autor: Boris Koreň, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame