Dôležité ženy v úzadí

Dôležité ženy v úzadí

Tento týždeň sa Zuzana Botiková bude v príbehu venovať ženám, ktoré síce stoja skôr v úzadí a nie v žiari reflektorov, ale aj napriek tomu má ich slovo veľkú váhu. Patrí medzi ne aj diplomatka Katarína Mathernová.

Dôležité ženy v úzadí - Katarína Mathernová (1) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Najvyššie postavená Slovenka v európskych štruktúrach je od septembra minulého roka veľvyslankyňou Európskej únie na Ukrajine.

Dôležité ženy v úzadí - Katarína Mathernová (2) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Katarina Mathernova_II_resize.jpg

FOTO: Archív Kataríny Mathernovej

Dramaturg v divadle je akousi pravou rukou režiséra a nesie zodpovednosť za prípravu inscenácie. Ide teda o prácu, ktorú bežne divák nepostrehne, ale je veľmi kľúčová. Do aktuálneho príbehu s názvom Dôležité ženy v pozadí sme pozvali dramaturgičku Darinu Abrahámovú. V jednom z bratislavských divadiel sa s ňou rozprávala Zuzana Botiková.

Dôležité ženy v úzadí - Darina Abrahámová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

abrahamova rtvs 1.jpg


V Príbehu na týždeň sa venujeme ženám, ktoré sú dôležité a ich slovo má veľkú váhu, aj keď často stoja v pozadí. Tam sa v našej nie tak dávnej histórii ocitli aj mnohé ženy-intelektuálky, ktoré sa aktívne zapájali do občianskeho odporu proti totalitnému režimu v Československu. Ich príbehy mapuje sociologička Oľga Gyárfášová v knihe Ako sme žili v rokoch normalizácie. Rozprávala sa s ňou Zuzana Botiková.

Dôležité ženy v úzadí - Oľga Gyarfašová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


gyarfasova_tasr.jpg


Určite poznáte meno Marie Skłodowska-Curie. Poľsko-francúzska vedkyňa, prvá ženská nositeľka Nobelovej ceny a vôbec prvá vedkyňa, ktorá dostala dve nobelovky. Hovorí sa, že jej objavom rádioaktivity sa začal takzvaný atómový vek. A práve do atómovej elektrárne zamierime v najbližších minútach s ďalšou významnou ženou v pozadí.

Dôležité ženy v úzadí - Alena Vanková (1) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A_Vankova-5421_F.jpg

FOTO: Slovenské elektrárne

Hovorí Alena Vanková, manažérka riadenia prevádzky jadrovej elektrárne Mochovce - na Slovensku prvá žena v tejto pozícii. Ako povedala Zuzane Botikovej, jej snom bola práca v jadrovej elektrárni:

Dôležité ženy v úzadí - Alena Vanková (2) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A_Vankova-5156_F.jpg

FOTO: Slovenské elektrárne

Rozprávame sa so ženami, ktoré stoja v pozadí veľkých vecí, napríklad aj obrovských podujatí. Svetový pohár v alpskom lyžovaní, ktorý koncom januára hostilo stredisko Jasná v Nízkych Tatrách, bolo najväčším športovým podujatím tohto roka organizovaným na Slovensku. Za prípravou už tretích elitných pretekov stála Janka Palovičová. Zuzanu Botikovú zaujímalo, ako sa pozerá na toto podujatie spätne, niekoľko týždňov po.

Dôležité ženy v úzadí - Jana Palovičová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


jana palovičová_TASR - Jakub Kotian.jpg

Na fotografii Jana Palovičová (FOTO: TASR - Jakub Kotian)

Autorka: Zuzana Botiková; ILUST. FOTO: CANVA, tasr

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame