Vo februári boli rekordne teplé aj oceány

Vo februári boli rekordne teplé aj oceány

O tom, že február prepisoval teplotné rekordy, čo sa týka vzduchu, už vieme. Málokto ale hovorí o rekordne vysokej teplote vody v oceánoch, tak nám to teraz povie Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Februárové rekordy prepisuje nie len teplota vzduchu ale aj teplota vody. Podľa údajov agentúry Copernicus povrchová teplota morskej vody celý mesiac neklesla pod 21 °C. Minulý týždeň dosiahla dokonca hodnotu hodnotu 21,08 °C, čo je najviac za celú dobu pozorovania od roku 1979. Rekordne teplá bola vo februári aj teplota vody v severnom Atlantiku, čo sa priamo dotýka podmienok počasia v Európe. Aj keď sa na zvýšení teploty vody a vzduchu podieľa aj jav El Nino, zásadný zostáva vplyv človekom vyvolanej zmeny klímy. Tohtoročný február sa stal skutočne mimoriadne výnimočným z pohľadu extrémnych teplôt. Spoločným menovateľom v rôznych oblastiach bol pritom nielen veľký počet nových rekordov, ale aj nezvyčajne výrazná miera ich prekonania. Často nešlo len o desatiny stupňa Celzia, ale skôr o jednotky stupňov. Rekordné teplo pokračuje v mnohých oblastiach aj na začiatku marca.

Po stopách straty ľudského chvosta sa vydali vedci z Inštitútu pre systémovú genetiku na NYU Langone Health. V štúdii porovnávali DNA ľudoopov s DNA opíc. Ukázalo sa, že všetci ľudoopy (a teda aj ľudia) zdieľajú jednu časť DNA, ktorá však opiciam chýba. Ide o segment v géne TBXT. V druhej fáze výskumu potom genetici experimentovali s touto časťou génu u laboratórnych myší. Mnohé z nich sa po vložení tohto segmentu do DNA ich embryí narodili bez chvosta, prípadne boli ich chvosty rôzne deformované. Doteraz vedci predpokladali, že k strate chvosta dochádza v dôsledku mutácie. Nová štúdia však dokázala, že segment TBXT nie je mutácia ale novovložený úsek. Vedci konštatujú, že akákoľvek výhoda, ktorá prišla so stratou chvosta, musela byť mimoriadne veľká, pretože k nej došlo aj s výraznými nevýhodami. V myší bez chvosta zistili malý nárast porúch centrálnej nervovej sústavy.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame