Veľká analýza príspevkov na sieti X

Veľká analýza príspevkov na sieti X

Mravenčiu prácu s pomocou umelej inteligencie majú za sebou vedci z Univerzity v Michigane. Vďaka nim je nám jasnejšie, ako fungujú komunity v ktorých popierajú existenciu globálneho otepľovania v USA a prečo nepomáha osveta. Pokračuje Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Na sieti X sa každý deň objaví asi päťsto miliónov krátkych správ. Aby toto množstvo dokázali vedci analyzovať, využili umelú inteligenciu založenú na veľkom jazykovom modeli ChatGPT-2  spoločnosti Open. Tá prechádzala príspevky zverejnené na sieti X od septembra 2017 do mája 2019. Rozpoznala, ktoré príspevky sa týkajú klimatickej zmeny a ktoré popierajú alebo veria v jej existenciu. Z výsledkov vyplynulo, že takmer 15 percent americkej verejnosti odmieta skutočnosť, že sa Zem otepľuje. Tieto názory boli najčastejšie u užívateľov zo strednej a južnej časti krajiny a u ľuďí zo štátov, ktoré sú energeticky závislé na fosílnych palivách. Politicky išlo väčšinou o podporovateľov republikánov. Autori veria, že ich štúdia pomôže odborníkom vyvinúť cielenejšie stratégie boja proti dezinformáciám. Z výskumu jasne vyplynulo, že komunity odporcov globálneho otepľovania boli uzavreté a je v nich ťažké ba až nemožné vyvracať dezinformácie.

V rybích chovoch alebo potravinárskych prevádzkach zostáva ako odpad veľké množstvo rybích šupín. Vedci zo Singapuru skúmali ich vlastnosti a hľadali spôsob, ako ich druhotne využiť. Najprv dokázali s pomocou rybích šupín, ktorých vlastnosti sa menia po zahriatí na teplotu okolo 270 stupňov, vyčistiť vodu od ružového farbiva známeho ako Rhodamin B, ktoré sa používa ako prísada do textilu či papiera a negatívne pôsobí na vodné organizmy. Na ďalšie, skôr úsmevné využitie tepelne spracovaných rybích šupín, vedci prišli vďaka výskumu ich fluorescenčných vlastností. Pri ožiarení ultrafialovým svetlom aj neošetrené šupiny modravo svetielkujú. Po zahriatí sa farba svetla zmení a svetielkovanie je oveľa intenzívnejšie. Na prvý pohľad sa teplom upravené šupiny od ostatných nelíšia. Keď ich však vedci vložili medzi tie obyčajné, pod ultrafialovým svetlom sa jasne ukázal zamýšľaný vzor.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame