Samice žijú väčšinou dlhšie ako samci

Samice žijú väčšinou dlhšie ako samci

Ženy žijú v celosvetovom priemere o 8% dlhšie ako muži. V prírode je tento rozdiel ešte väčší. Ako nám povie Rado Tomeš, zdá sa, že z pohľadu dlhovekosti je lepšie byť samičkou: 

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Medzi voľne žijúcimi cicavcami žijú samice 60 % študovaných druhov takmer o 19% dlhšie ako samci. Medzinárodný tím vedcov pod vedením univerzity v Lyone zozbieral informácie o úmrtnosti súvisiacej s vekom v 134-och populáciách 101 voľne žijúcich druhov cicavcov. Vo všetkých prípadoch žijú samice dlhšie. Najväčším extrémom sú levy. Levice žijú voľnej prírode najmenej o 50 % dlhšie ako samci. Najprv si vedci mysleli, že je to spôsobené tým, že samce medzi sebou bojujú o samice - získané údaje to však nepotvrdili. V hre teda musia byť iné faktory, ako sú podmienky prostredia, v ktorom zvieratá žijú, rast, prežitie a rozmnožovanie v priebehu histórie druhu podľa pohlavia. Aby bolo možné zmerať, do akej miery biologické rozdiely medzi pohlaviami ovplyvňujú dĺžku života, plánujú vedci porovnať údaje o voľne žijúcich cicavcoch s údajmi o cicavcoch chovaných
v ZOO, kde nemusia bojovať s predátormi ani súťažiť o potravu a samice.

Podľa novej štúdie sú pre ochladzovanie vzduchu v mestách veľmi užitočné botanické záhrady. Medzinárodný tím odborníkov pod záštitou Univerzity v Sao Paule, analyzoval 202 predchádzajúcich štúdií so zreteľom na vplyv rôznych typov vegetácie a prostredia na ochladzovanie vzduchu v mestách. Vo všeobecnej rovine vedci zistili, že prakticky všetky typy vegetácie a vodnej plochy výrazne priaznivo ovplyvňujú teplotu vzduchu v mestskom prostredí. Ukázalo sa, že najchladivejšie sú botanické záhrady, typické mozaikou rozmanitých typov vegetácie a vodných plôch. Podľa prepočtov môže botanická záhrada znížiť teplotu mestského vzduchu v blízkom aj širšom okolí o 5 °C. Mestské mokrade znižujú teplotu priemerne o 4,7 °C, dažďové záhrady o 4,5 °C.  Najmenej účinné sú samostatné vodné plochy, ktoré v priemere znižujú teplotu o takmer 3 °C, čo na druhej strane vôbec nie je málo.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame