Stalo sa pred... 9. marec – 15. marec

Stalo sa pred... 9. marec – 15. marec

Nebol vo vesmíre ako prvý; vôbec neletel do vesmíru, bol to najväčší podvod storočia; nezabil sa pri cvičnom lete, ale zavraždili ho. S menom Jurija Alexejeviča Gagarina sa desaťročia spájajú aj rôzne konšpirácie. No vďaka rozhlasovému archívu môže Boris Koreň začať spomienku na túto osobnosť autentickou ukážkou z jeho živého vstupu z kozmickej lode.

Stalo sa pred... 9. marec – 15. marec Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pred chvíľou sme spomínali na prvého kozmonauta a v druhej časti našej rubriky Boris Koreň pripomenie posledného človeka na Mesiaci.

Stalo sa pred... 9. marec – 15. marec Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Stalo sa pred... 9. marca - 15. marca


- pred 90 rokmi, 9. marca 1934, sa narodil prvý človek vo vesmíre, sovietsky kozmonaut Jurij Alexejevič Gagarin

- pred 90 rokmi, 10. marca 1934, prišla na svet popredná slovenská archeologička Tatiana Štefanovičová. Venovala sa najmä odkrývaniu najstarších dejín Bratislavy, kde viedla aj dlhoročný výskum Bratislavského hradu.

- pred 90 rokmi, 14. marca 1934, sa narodil americký kozmonaut Eugene Andrew Cernan. Bol posledným človekom, ktorý v roku 1972 stál na povrchu Mesiaca. Hlásil sa k svojmu slovenskému pôvodu, jeho starý otec bol z Kysúc.

- pred 20 rokmi, 12. marca 2004, zomrel filmový režisér Karel Kachyňa. Nakrútil filmy, ktoré patria k tomu najlepšiemu v československej kinematografii - Ucho, Kočár do Vídně, Zlatí úhoři, Pozor, vizita, či Smrt krásných srnců.

- pred 20 rokmi, 15. marca 2004, zomrela spisovateľka pre deti Mária Ďuríčková. S jej postavičkami - Guľko Bombuľko, Danka a Janka, Jasietka, Majka Tárajka, Jožko Mrkvička Spáč - vyrastalo niekoľko generácií.

- pred 10 rokmi, 11. marca 2014, zomrela televízna hlásateľke a herečka Jarmila Košťová. Po okupácii Československa sa zúčastnila na vysielaní takzvaného ilegálneho rozhlasu aj ilegálnej televízie z utajených miest v Bratislave.


Autor: Boris Koreň; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame