Teória, ako vznikol život na Zemi

Teória, ako vznikol život na Zemi

O vzniku života na Zemi majú vedci niekoľko teórií, v najnovšej štúdii sa však pohli smerom vpred a dokázali, že významnú úlohu zohral pantetín. Viac nám povie Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Tím chemikov z Londýnskej univerzity, nedávno poodhalil chemické procesy, ktoré viedli k vzniku najstarších organizmov. V podmienkach napodobňujúcich dávnu Zem syntetizovali látku, ktorá je zásadná pre prakticky všetky organizmy. Ide o pantetín , chemický analóg vitamínu B5. Táto látka predstavuje aktívnu súčasť molekuly koenzýmu A, ktorá hrá kľúčovú úlohu v celom rade základných metabolických reakcií živých organizmov. Chemici syntetizovali pantetín vo vode a použili na to molekuly odvodené od kyanovodíka, ktorý bol na ranej Zemi zrejme hojne zastúpený.  Autori štúdie uvádzajú, že akonáhle pantetín samovoľne vznikol (čo potvrdil ich experiment), mohol sa podieľať na ďalších chemických reakciách, v ktorých z molekúl, ktoré boli jednoduchšími predchodcami proteínov a reťazcov RNA, vznikli najstaršie organizmy. K tomu došlo zrejme o niečo skôr ako pred štyrmi miliardami rokov.

Nedávny výskum tímu z Kalifornskej univerzity v Riverside odhalil, že látky, ktoré cítime ako vôňu či pachy, môžu mať prekvapivo výrazný vplyv na zdravie. Experimentovali s muškami octomilkami a myšami, ktoré vystavovali výparom diacetylu. Ten vzniká ako vedľajší produkt kvasiniek pri varení piva a pri zrení a kvasení plodov. Potom vystavili pôsobeniu tejto látky  laboratórnu kultúru ľudských buniek. Ukázalo sa, že ako u octomiliek a myší, tak aj u ľudských buniek, výpary diacetylu potláčali pôsobenie enzýmov HDAC, ktoré „uťahujú“ štruktúru DNA a tým spomaľujú expresiu génov. Ich potlačenie teda expresiu génov zrýchľuje. Potom vedci  vystavili výparom diacetylu bunkovú kultúru s ľudským neuroblastómom, nebezpečným zhubným nádorom. Jeho rast sa zastavil. Výskum je na začiatku, je však možné, že sa inhalácia podobných látok stane súčasťou liečby niektorých nádorov alebo neurodegeneratívnych ochorení.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame