Z jazyka Sámov sa strácajú slová

Z jazyka Sámov sa strácajú slová

Podľa domorodých Sámov aj podľa lingvistov je preriedenie slovníka tohto severského národa len otázkou času. Keďže sa u nich výrazne otepľuje, niektoré slová strácajú svoj význam. Viac nám povie Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Sámske jazyky sú zaradené do zoznamu UNSCO ako jazyky tesne pred zánikom. Je ich 10 a na území dnešného Nórska, Švédska a Fínska nimi hovorí približne 30 tisíc ľudí. Podľa Sámskej rady a vedcov z Helsinskej univerzity z ich slovnej zásoby vypadávajú slová, ktoré sa prestali používať vplyvom klimatickej zmeny. Len severná sámčina má 360 rôznych slov pre pomenovanie snehu. Napríklad slovo „ealát“ odkazuje na podmienky, keď je sneh taký mäkký, že sa sob dostane k lišajníkom. Vyššia teplota však spôsobila, že na sneh často prší, voda zmrzne a soba musia prikrmovať.  Krajina za polárnym kruhom sa ohrieva štyri krát rýchlejšie než zvyšok planéty a arktický ekosystém zažíva drastické zmeny. A to sa odráža aj na jazyku Sámov. Ich slovník, ktorý popisuje mimoriadne širokú škálu snehových podmienok, sa za posledných 20 rokov zmenšil. A redukcia čaká aj pomenovania 8-mich ročných období či popis šiestich kategórií soba, ktorý zanechal stopy v snehu mimo stáda.  

Dostupnosť inzulínu je problémom dnešnej doby. Netýka sa pritom len chudobných krajín, ale aj mnohých ľudí v rozvinutých krajinách. Cena inzulínu je vysoká a jeho dostupnosť na trhu trpí výkyvmi. Vedci z Illinoiskej univerzity sa rozhodli do riešenia zapojiť kravy. Vložili DNA na výrobu ľudského proinzulínu do kravích embryí tak, aby k expresii tejto DNA dochádzalo iba v kravskom vemene, ktoré je veľmi výkonný orgán a dokáže produkovať veľké množstvo požadovaného proteínu, v tomto prípade proinzulínu. Taký bol plán. Vedci sa ale dočkali prekvapenia, keď sa ukázalo, že mlieko geneticky upravených kráv neobsahuje len proinzulín, ale aj aktívnu formu, teda inzulín. Vyrába inzulín a proinzulín v pomere 3:1. Podľa štúdie, ktorú zverejnil časopis Biotechnology Journal, mlieko geneticky upravených kráv obsahuje niekoľko gramov inzulínu a proinzulínu na liter. Kravy by sa tak mohli stať veľmi významným zdrojom inzulínu, ktorý by mohol znížiť cenu a zlepšiť dostupnosť tejto látky.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame