Stalo sa pred... 30. marec - 5. apríl

Stalo sa pred... 30. marec - 5. apríl

Cenzúra, teda štátne zásahy do slobody tvorby, mali v minulom režime rôzne podoby. A netýkali sa len spravodajstva, ale aj divadla a iných druhov umenia. Komunisti si dávali pozor aj na to, aby sa v rozhlase či televízii nehrali „nevhodné pesničky“. Pripravil Boris Koreň. 

Stalo sa pred... 30. marec - 5. apríl (1/2) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Rubriku Stalo sa pred... vnímame aj ako príležitosť pripomenúť si osobnosti, ktoré nie sú v centre našej historickej pamäti a nezvykneme ich oslavovať. No zaslúžia si minimálne to, aby sme na ne nezabudli. Boris Koreň pripomenie jednu z nich.

Stalo sa pred... 30. marec - 5. apríl (2/2) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Stalo sa pred... 30. marca – 5. apríla

- pred 200 rokmi, 31. marca 1824, sa narodila Adela Ostrolúcka. Vďaka románu Ľuda Zúbka Jar Adely Ostrolúckej, žije v našej historickej pamäti ako životná láska Ľudovíta Štúra.

- pred 95 rokmi, 1. apríla 1929, sa narodil spisovateľ a esejista Milan Kundera. Je pravdepodobne svetovo najúspešnejším a najprekladanejším autorom českého pôvodu.

- pred 55 rokmi, 30. marca 1969, Československý rozhlas poslednýkrát vysielal jednu zo svojich historicky najúspešnejších relácií – hitparádu Dvanásť na hojdačke. Keďže jej autori odmietli poslúchnuť cenzúrny zákaz a odvysielali pesničky Běž, domů, Ivane a Krylovho Bratříčka, komunisti reláciu zrušili.

- pred 55 rokmi, 4. apríla 1969, sa na protest proti okupácii Československa a nastupujúcej normalizácii v Jihlave zapálil 39 ročný komunista Evžen Plocek. Svojim zraneniam neskôr podľahol. Po Janovi Palachovi a Janovi Zajícovi sa stal treťou „živou pochodňou,“ ktorá takto vyjadrila svoj občiansky a politický protest.

- pred 35 rokmi, 5. apríla 1989, zomrel génius filmových trikov, československý režisér Karel Zeman. Doma sa preslávil niekoľkými úspešnými vedecko-fantastickými filmami, no svojím dielom z roku 1955 Cesta do pravěku doslova dobyl svet. Vysielali ho v 50 krajinách.



Autor: Boris Koreň; Foto: PIXABAY/Pavlofox

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame