Ľudí na planéte bude menej

Ľudí na planéte bude menej

Odborný časopis Lancet publikoval nedávno štúdiu, podľa ktorej je viac než isté, že v roku 2100 bude na našej planéte menej ľudí ako dnes. Pokračuje Rado Tomeš:

Spektrum Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



V najbližších niekoľkých desaťročiach dôjde k dramatickému poklesu počtu narodených detí vo väčšine častí sveta, čo vyvolá „ohromujúce sociálne zmeny“. Také je kľúčové oznámenie novej štúdie venovanej celosvetovej plodnosti ľudstva, na ktorej pracovali desiatky vedcov. Cieľom bolo zistiť, ako sa bude vyvíjať priemerný počet detí na jednu ženu, čo je faktor, ktorý určuje vývoj celej populácie v čase. Podľa odhadov nebude v roku 2050 viac ako tri štvrtiny krajín schopných udržať svoju populáciu a počet ich obyvateľov bude klesať. V roku 2100 sa tento populačný problém bude týkať už 97 % štátov a ďalších typov území . Podľa vedcov vo väčšine krajín dôjde k úbytku obyvateľstva, zatiaľ čo vo zvyšných častiach sveta bude ešte doznievať populačný rast. To by sa malo týkať predovšetkým subsaharskej Afriky. V roku 2100 by sa v tejto časti sveta malo narodiť asi 54 % všetkých detí na planéte. Dnes sa v tejto časti sveta rodí zhruba 29 percent detí.

Viac ako desať rokov pracovali vedci z Fakulty elektrotechniky a informatiky ostravskej Technickej univerzity na vývoji monitorovacieho pásu pre tehotné ženy. S jeho pomocou budú môcť v pohodlí domova strážiť tepovú frekvenciu svojho ešte nenarodeného dieťaťa. Pás vedci testovali na špeciálne vyvinutom fantóme v podobe tehotenského bruška. Má z rubovej strany 12 meracích elektród, mamička si ho nasadí a systém sám vyhodnotí, ktoré elektródy sú na meranie najvhodnejšie. Zistí nielen tepovú frekvenciu, ale aj to, ako je plod natočený. Namerané dáta si môže skontrolovať v mobilnej aplikácii, v ktorej aj vidí ako pracuje srdce jej potomka. Výzvou bolo spracovanie signálu, pretože dnešné telefóny nie sú schopné prepočítať všetky algoritmy. Dáta sa z mobilu odošlú na cloud, kde prebehne výpočet a výsledok sa vráti späť do telefónu. Špeciálny pás by mal byť k dispozícii v priebehu pol roka.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame