Prečo tínedžeri smrdia

Prečo tínedžeri smrdia

Ak máte doma adolescenta, určite ste zaregistrovali, že napriek dôkladnej hygiene potrebuje trochu viac deodorantu. Dobrá správa je, že z toho vyrastie. Vedci zistili, čo spôsobuje tento odér a povie nám o tom Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Za špecifický odér tínedžerov môžu hormonálne zmeny, ktoré sprevádzajú pubertu, vedci však nepoznali jeho zloženie. S odpoveďou prichádza nemecký tím z Friedrich-Alexander-Universität Erlangen. Do výskumu zaradili 18 batoliat a spolu s nimi aj 18 tínedžerov. Všetci sa vyspali v pripravenom bavlnenom tričku so špeciálnymi podpažnými vložkami, ktoré poslúžili na absorpciu pachov, ktoré potom rozložili do 42 rôznych chemických látok. Ukázalo sa, že vo vôni dojčiat prevažoval napríklad -izomethylionon, látka pripomínajúca vôňu fialiek. V pachu tínedžerov bolo veľké množstvo kyseliny 4-etyloktanátovej, ktorá sa podobá pachu kôz. Okrem toho boli výhradne u tínedžerov objavené aj dve zložité steroidné zlúčeniny, ktorých „vôňa“ pripomína pot, moč, pižmo a santalové drevo. Dôvodom, prečo dojčatá voňajú lepšie ako dospievajúci, je absencia týchto konkrétnych steroidných zlúčenín.

Vedci z Trinity College v Dubline objavili v pozostatkoch ľudských zubov - stoličiek z doby bronzovej - DNA baktérie Streptococcus mutans spôsobujúcej zubný kaz. Na základe analýzy dokázali zrekonštruovať genóm tejto baktérie. Je to mimoriadne vzácny objav, pretože kyseliny produkované týmto druhom streptokoka narušujú zubnú sklovinu aj samotnú DNA, ktorá je nositeľkou genetickej informácie. K mimoriadne dobrému zachovaniu DNA tejto baktérie mohlo podľa štúdie pomôcť aj chladné, suché a zásadité prostredie v jaskyni, v ktorej zuby našli. Objavená DNA tejto baktérie potvrdila, že sa od doby bronzovej veľmi zmenila a jej vývoj ovplyvnil nárast konzumácie cukru v modernej ľudskej spoločnosti. Tento objav podľa vedcov pomáha porozumieť, ako sa počas storočí vyvíjalo stravovanie ľudí, najmä v spojitosti s konzumáciou cukru.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame