AI vytvorila recept na skvelé pivo

AI vytvorila recept na skvelé pivo

Nech si umelá inteligencia kreslí obrázky, nech píše romány a navrhuje moderné stavby. Na pivo nech nám nesiaha. Povedal by si nejeden štamgast. Nuž, neskoro. Umelá inteligencia dosiahla úspech aj v tomto segmente, viac nám povie Rado Tomeš:

Spektrum Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Belgickí vedci z univerzity KU Leuven špeciálne vycvičili umelú inteligenciu tak, aby navrhla receptúru na skvelé pivo. Celý výskum trval tri roky a začal sa analýzou chemického zloženia 250-tich komerčných belgických pív. V druhej fáze degustačná komisia zložená zo 16-tich expertov vytipovala 50 najchutnejších pív. V tretej fáze výskumu použili vedci 180 tisíc recenzií, v ktorých ľudia hodnotili rôzne pivá. Na základe týchto všetkých dát potom výskumníci vytrénovali umelú inteligenciu. Naučili ju predvídať, aká kombinácia chemikálií je pre ľudí príjemná, a na základe toho odhadovať, aké zloženie piva bude chutné. A potom sa začala definitívna fáza: výroba „AI piva“. Na základe odporúčania umelej inteligencie vedci jemne vylepšili existujúce komerčne predávané pivo a nechali ho ohodnotiť degustačnej komisii v pôvodnom zložení. Komisia sa zhodla, že nové pivo je lepšie ako pôvodný variant vo všetkých parametroch, od chuti až po celkový dojem.

Robotické vozidlo Perseverance poslalo na Zem zaujímavé dáta, ktoré svedčia o hydrotermálnych systémoch na Marse. Objavilo horečnaté a vápenaté sírany, ktoré vznikli prúdením vody puklinami vo vulkanických horninách na dne krátera, starého viac ako tri a pol miliardy rokov. Tieto minerály v sebe zachytávajú vodu a zaznamenávajú históriu svojho vzniku. Vedci z univerzity v Cincinnati z toho odvodzujú, že v minulosti na Marse mohli existovať hydrotermálne systémy, termálne pramene a dokonca gejzíry. Výsledky zverejnili v januárovom čísle časopisu Journal of Geophysical Research. V ložiskách spomínaných minerálov zatiaľ Perseverance nenašlo žiadny definitívny dôkaz života - prípadný objav fosílnych mikroorganizmov v nich je pod jeho rozlišovacou schopnosťou. Keď sa vzorky z Marsu dostanú na Zem, čaká ich podrobné preskúmanie a dozvieme sa tak viac o histórii marťanskej vody aj klímy.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame