Kyselinou škoricovou proti plešatosti

Kyselinou škoricovou proti plešatosti

Výskum na potlačenie plešatosti, respektíve na obnovenie rastu vlasov, je dlhý a náročný. Vedcom svitla nádej v obyčajnej škorici a ich výsledky sú veľmi sľubné. O výskume povie viac Rado Tomeš:

Spektrum Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Japonský výskumný tím z Národnej univerzity v Jokohame pred časom zistil, že hormón oxytocín má zásadný vplyv na vlasové folikuly a obnovu vlasového porastu. Je to však pomerne veľká molekula a jej aplikácia do hlbších vrstiev kože je pomerne problematická. Oxytocín sa tiež rýchlo rozkladá, čo ďalej obmedzuje jeho pôsobenie. Vedci preto obrátili svoju pozornosť ku kyseline škoricovej, ktorú získali zo škoricovníka čínskeho. Je to organická kyselina s medovou vôňou, ktorá sa bežne využíva v kozmetike. Zistili, že kyselina škoricová zvyšuje produkciu receptorov pre oxytocín. Potom vedci experimentovali s rôznymi koncentráciami kyseliny škoricovej a zistili, že pri koncentráciách nižších ako 500 mikrogramov na mikroliter kyselina škoricová podporuje aktivitu génov spojených s rastom vlasov. Pokusy s organoidmi ľudských vlasových folikulov potvrdili, že optimálna koncentrácia kyseliny škoricovej pre podporu rastu vlasov je medzi 100 až 500 mikrogramov na mikroliter.

V brazílskej lokalite Serrote do Letreiro paleontológovia a archeológovia objavili stopy dinosaurov spoločne s petroglyfmi. Až na troch veľkých skalných východoch našli početné fosilizované stopy rôznych druhov  dinosaurov zo spodnej kriedy, staré asi 145 až 130 miliónov rokov. Na rovnakom mieste sú okrem dinosaurích stôp petroglyfy, ktoré tam vytvorili dávni obyvatelia tejto oblasti. Podľa prvej analýzy vedcov z Národného inštitútu histórie a umenia v meste Brasília, nájdené petroglyfy sú  kruhové motívy, našli sa však aj rytiny obdĺžnikových mriežok alebo tvary pripomínajúce hviezdy a hady. Ich význam nie je príliš jasný, vedci sa opatrne domnievajú, že pravekí ľudia reagovali na fosílie, s ktorými sa stretli a aktívne ich začleňovali do svojich umeleckých vyjadrení. Autori štúdie sa prihovárajú, za okamžité opatrenia, ktoré by uchránili dinosaurie stopy aj petroglyfy pred ďalším poškodením. Ide totiž o nález obrovského celosvetového významu.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame