Mamy po pôrode priam zázračne zregenerujú

Mamy po pôrode priam zázračne zregenerujú

Mamičky počas tehotenstva dokázateľne biologicky starnú. Podľa najnovšieho výskumu, je však ich telo po pôrode schopné neuveriteľnej regenerácie na úrovni DNA. O tomto zaujímavom výskume nám povie viac Rado Tomeš:

Spektrum Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Výskum expertov z univerzity Yale priniesol nové poznatky o tom, ako tehotenstvo zasahuje starnutie buniek počas samotného tehotenstva aj po jeho konci. Vedci preštudovali vzorky krvi 119 žien, ktoré boli odobraté v rôznych fázach tehotenstva a po jeho ukončení pôrodom. Ukázalo sa, že tehotenstvo predstavuje záťaž pre organizmus matiek a urýchľuje ich starnutie, čo sa dalo očakávať. Počas 18 týždňov tehotenstva sa zvýšil biologický vek matiek v priemere približne o 2,5 roka, pričom tento nárast nemožno pripísať priberaniu na váhe. Prekvapením však boli výsledky analýz krvi tých istých matiek po pôrode. V ich telách totiž dochádza k mohutnému „omladzovaniu“ buniek a znižovaniu ich biologického veku. Niektoré matky sa po pôrode prakticky „vykúpali v prameni mladosti“ a ich biologický vek poklesol natoľko, že bol podstatne nižší ako pred ich otehotnením. Výsledky výskumu ukazujú, že telá matiek majú veľký potenciál naprávať „škody“ spôsobené tehotenstvom na bunkovej úrovni.

Dedina z doby bronzovej vo východnom Anglicku vydala ďalšie svoje poklady. Must Farm tvoria domy na koloch a ďalšie stavby spred 3 tisíc rokov. Dedina vyhorela okolo roku 850 pred naším letopočtom a neskôr ju zakonzervovali riečne naplaveniny. Archeológovia Univerzity v Cambridge teraz zverejnili dve nové výskumné správy, ktoré ponúkajú cenný pohľad na každodenný život ľudí, ktorí obývali Anglicko v dobe bronzovej. Podľa prvej boli vtedajší ľudia sebavedomí a zdatní stavitelia domov a boli schopní vymyslieť a zrealizovať špecifické stavby na koloch, ktoré odolávali stovky rokov povodniam. Druhá správa sa venuje nájdeným predmetom. Archeológovia našli kopije s takmer trojmetrovými násadami, poháre, útržky textilu, sekeru a keramickú misu so zvyškami pšeničnej kaše zmiešanej so živočíšnymi tukmi. Zvláštnym nálezom bola ľudská lebka vyhladená dotykmi, ktorá podľa vedcov mohla slúžiť ako upomienka milovanej osoby.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame