Niektoré žaby sa bránia ultrazvukom

Niektoré žaby sa bránia ultrazvukom

Obojživelníky sa bránia proti predátorom zmenou farby alebo jedom. Vedci prvý krát zaznamenali unikátnu obranu žiab ultrazvukom. Pokračuje Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Novú štúdiu o obrane žiab proti predátorom ultrazvukom zverejnil odborný žurnál Acta Ethologica. Vedci zaznamenali zvukový signál v dvoch prípadoch. Analýzou určili jeho frekvenčný rozsah v rozmedzí sedem až 44 kilohertzov. V prvom prípade zaznamenali vydávanie ultrazvuku u žaby druhu Haddadus binotatus, endemického druhu z oblasti Atlantického lesa.  V tomto prípade opísali hypotézu, že zvuk je vábničkou pre iného živočícha, ktorý zaútočí na predátora ohrozujúceho obojživelníka. V druhom prípade išlo o žabu druhu Ischnocnema henselii, ktorá pri pokuse o odfotografovanie reagovala veľmi podobne, začala vydávať ultrazvuk. Vedci sa v ďalšom výskume zamerajú na výskum citlivosti predátorov na vydávaný ultrazvuk a ich reakcií naň. Zároveň chcú zistiť, či má zvuk predátora odplašiť, alebo má prilákať iného živočícha, ktorý útok odrazí namiesto žiab.

Dlhodobý výskum ukázal, že ľudia s vyšším vzdelaním žijú dlhšie a na biologickej úrovni aj pomalšie starnú. Vedci z americkej Kolumbijskej univerzity v New Yorku analyzovali dáta, ktoré zahŕňali viac ako tri tisíc ľudí z troch generácií. Výsledky ich analýz ukazujú, že každé dva ďalšie roky školského vzdelávania spomaľujú starnutie zhruba o 2 až 3 %. Vedci na výskum využili dáta z inej dlhodobej štúdie, ktorá od roku 1948 sleduje kardiovaskulárnu kondíciu obyvateľov mesta Framingham v štáte Massachusetts. Vo svojej štúdii identifikovali príbuzenské vzťahy medzi účastníkmi štúdiu a vďaka tomu do istej miery izolovali vplyv vzdelania od genetiky a rodinného zázemia. Na vyjadrenie starnutia použili biologický vek, ktorý je odvodený od množstva chemických zmien na DNA. Autori štúdie sa prikláňajú k skoršiemu vysvetleniu, že ľudia s vyšším vzdelaním majú vďaka lepšiemu zamestnaniu prístup k lepšej zdravotnej starostlivosti aj
k zdravšiemu životnému štýlu.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame