Alkohol výrazne ohrozuje srdce mladých žien

Alkohol výrazne ohrozuje srdce mladých žien

Podľa jednej z najrozsiahlejších výskumných štúdií, ktoré sa zaoberali vzťahom medzi pitím alkoholu a chorobami srdca sú najohrozenejšie na vznik ischemickej choroby srdca mladé ženy a dámy v strednom veku. Viac nám povie Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Štúdia, ktorú autori nedávno prezentovali na výročnej vedeckej konferencii neziskovej lekárskej asociácie American College of Cardiology, sa zamerala na dospelých vo veku 18 až 65 rokov. Lekári analyzovali dáta viac ako 430-tisíc ľudí, ich priemerný vek bol 44 rokov a na začiatku výskumu nemali problémy so srdcom. Spracovali údaje o konzumácii alkoholu a spojili ich s diagnózami ischemickej choroby srdca, ku ktorým došlo v nasledujúcich štyroch rokoch od začiatku pozorovania. Najvyššie riziko ischemickej choroby srdca mali ľudia, ktorí pili alkohol síce len občas ale vo väčšom množstve. Podľa výsledkov štúdie sú na tom najhoršie mladé ženy a ženy stredného veku, ktoré pijú viac ako osem alkoholických nápojov týždenne alebo si dajú alkohol len nárazovo. Riziko vzniku srdcového ochorenia je u nich až o 68% vyššie, v porovnaní so ženami, ktoré konzumujú alkohol striedmo. U mužov rovnakej kategórie vedci zaznamenali 33% zvýšenie rizika vzniku srdcového ochorenia, vrátane ischemickej choroby.

Rakúsko bude za 40 až 45 rokov pravdepodobne prakticky bez ľadovcov. Uviedol to vedec Andreas Kellerer-Pirklbauer z rakúskeho Inštitútu pre geografiu a kozmický výskum po analýze dát od Rakúskeho alpského spolku, ktorého dobrovoľníci pozorujú a merajú ustupovanie alpských ľadovcov. V priemere ustúpilo 93 ľadovcov v uplynulom pozorovacom roku o takmer 24 metrov, čo je tretia najvyššia hodnota za 133 rokov merania. Ešte výraznejšie ľadovce ustúpili rok predtým, v priemere o takmer 29 metrov a v sezóne 2016/17 o viac ako 25 metrov. Všetky tri najväčšie úbytky tak boli zaznamenané počas posledných siedmich rokov. Tento stav je podľa Pirklbauera nezvratný, keďže tvorba nového stabilizačného ľadu trvá desaťročia.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame