Stalo sa pred... 13. apríl – 22. apríl

Stalo sa pred... 13. apríl – 22. apríl

Tak sa nám to  ,,pozbieralo“,  že v dnešnej rubrike Stalo sa pred, máme len smutné výročia. Osobnosti aj udalosť, ktoré si zaslúžia našu spomienku, vybral Boris Koreň

Stalo sa pred... 13. apríl – 22. apríl Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Boris Koreň v druhej časti rubriky pripomenie aj osobnosť, po ktorej je pomenovaný turistický chodník vo Vysokých Tatrách.

Stalo sa pred... 13. apríl – 22. apríl Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stalo sa pred 13. apríla – 19. apríla


- pred 175 rokmi, 14. apríla 1849, zomrel národný buditeľ, kňaz a básnik Ján Hollý. Štúrovci ho označovali ako „slovenského Homéra,“ najmä vďaka jeho eposom z veľkomoravského obdobia a prekladom antickej poézie.

- pred 105 rokmi, 17. apríla 1919, zomrel maliar slovenskej krajiny, krajinár stredoeurópskeho významu Ladislav Medňánsky. Pochádzal z maďarskej šľachtickej rodiny, no jeho životný osud bol úzko spojený aj so slovenskými Strážkami, kde prežil detstvo a chodil tam do konca života.

- pred 55 rokmi, 17. apríla 1969, na zasadnutí Ústredného výboru Komunistickej strany Československa odstúpil z funkcie prvého tajomníka Alexander Dubček a nahradil ho Gustáv Husák. Skončila sa éra tzv. československej jari a nastúpilo 20 rokov trvajúce obdobie normalizácie.

- pred 30 rokmi, 13. apríla 1994, zomrel vynikajúci a osobitý český herec Rudolf Hrušínský, vlastným menom Rudolf Böhm

- pred 30 rokmi, 18. apríla 1994, tragicky zahynul spisovateľ, chatár a horský nosič pôsobiaci vo Vysokých Tatrách Belo Kapolka. Je autorom niekoľkých kníh, ktorých silné príbehy vychádzajú z jeho života v horách.

- pred 10 rokmi, 15. apríla 2014, zomrel spisovateľ, politik a diplomat Ladislav Ballek, ktorého označovali aj ako kronikára slovenského juhu.

Autor: Boris Koreň, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame