Čím lepšie zručnosti, tým lepšia kreativita

Čím lepšie zručnosti, tým lepšia kreativita

Tajomstvo slávneho „flow“ čiže akéhosi voľne plynúceho toku tvorivosti je odhalené. Podľa neurovedcov ani v tomto prípade nič nie je zadarmo. Pokračuje Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Nový výskum neurovedcov z Drexelovej Univerzity odhaľuje praktické stratégie na zlepšenie a objasnenie inovatívneho myslenia. Flow alebo „byť v toku“ je stav zvýšenej kreativity a blaženého vedomia z aktivity, ktorú robíte. Vedci pozvali na svoj experiment 32 jazzových gitaristov, pričom úroveň ich skúseností bola od nováčikov až po veteránov. Na hlavy im umiestnili elektródy na meranie mozgových EEG vĺn, zatiaľ čo hudobníci improvizovali na sekvencie akordov a rytmy, ktoré určili vedci. Zo záznamov ich mozgovej aktivity zistili, že skúsení hudobníci vstupovali do kreatívneho prúdu s menšou aktivitou čelného mozgového laloku, ktorý je spojený s výkonnými funkciami mozgu a oveľa viac zapájali oblasti mozgu zmyslového vnímania. Čo z toho vyplýva? Na kreativitu musíte mať  výborné základy a ovládať svoje remeslo. Tak môžete opustiť kontrolu a ponoriť sa do prúdu kreativity. A je úplne jedno, či hráme na hudobný nástroj, maľujeme alebo programujeme nový softvér.

Vedci usilovne pracujú na rozlúštení jazyka vorvaňov. Pred tromi rokmi sa im podarilo prehrať nahrávku pozdravného volania vorvaňa pomocou podvodného reproduktora a na ich prekvapenie im jeden vorvaň aj odpovedal. Napokon z toho bol 20 minútový rozhovor. Výskumný tím Search for Extraterrestrial Intelligence predpokladá, že veľrybie zvuky obsahujú zložité inteligentné oznámenia podobné jazykom, ktoré používajú ľudia alebo potenciálne obyvatelia iných planét. Tím tvoria odborníci na umelú inteligenciu a spracovanie prirodzeného jazyka, kryptografi,  lingvisti, morskí biológovia a experti na robotiku. Teraz trénujú umelú inteligenciu aby im pomohla rozlúštiť konverzáciu vorvaňov. Prvé výsledky by mali byť zverejnené ešte tento rok.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame