Stalo sa pred... 20. apríl - 26. apríl

Stalo sa pred... 20. apríl - 26. apríl

Veda, divadlo a film a výtvarné umenie – Boris Koreň v prvej časti rubriky pripomenie výročia troch osobností.

Stalo sa pred... 20. apríl - 26. apríl Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je možné, aby toľko významných diel napísal jeden človek? Dodnes nepoznáme jednoznačnú odpoveď na otázku, či je najslávnejším autorom dejín divadla konkrétna historicky známa osobnosť, alebo je to „značka,“ pod ktorú sú podpísaní aj iní autori. Spomínanie v druhej časti rubriky začne Boris Koreň práve výročím anglického dramatika a básnika Williama Shakespeara

Stalo sa pred... 20. apríl - 26. apríl Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stalo sa pred... 20.apríla - 26. apríla

- pred 460 rokmi, 23. apríla 1564, sa narodil jeden z najvýznamnejších svetových dramatikov William Shakespeare. Zároveň uplynie aj 408 rokov od jeho smrti. Je autorom známych drám Rómeo a Júlia, Hamlet, Othello, Richard III., Macbeth, Kráľ Lear.

- pred 85 rokmi, 23. apríla 1939, sa narodil slovenský divadelný a filmový herec a pedagóg Jozef Adamovič. Hral v desiatkach filmov, jeho najpopulárnejšou úlohou bol gróf Móric Beňovský v legendárnom koprodukčnom seriáli Vivat, Beňovský!

- pred 80 rokmi, 23. apríla 1944, prišiel na svet maliar a grafik Karol Ondreička. Ilustroval takmer 200 kníh, venoval sa aj známkovej tvorbe a je autorom obrazov, v ktorých rozvíjal umelecký smer označovaný ako fantazijný realizmus.

- pred 75 rokmi, 24. apríla 1949, vznikla Pionierska organizácie Socialistického zväzu mládeže. Jej prostredníctvom komunisti od útleho veku ovplyvňovali výchovu detí. Ideál aktívneho občana vyjadrovalo heslo: Naša cesta, tá je istá – pionier, zväzák, komunista.

- pred 30 rokmi, 26. apríla 1994, sa v Juhoafrickej republike konali prvé slobodné voľby pre všetky rasy od pádu režimu apartheidu. Vyhral ich Africký národný kongres a za prezidenta republiky bol zvolený Nelson Mandela.

- pred 15 rokmi, 20. apríla 2009, zomrel významný slovenský vedec, biochemik Ján Zelinka. Bol autorom a spoluautorom viac ako 150-tich vedeckých prác. Dostal veľa ocenení a za objavné práce špecifických enzýmov sa stal čestným občanom amerického štátu Texas.
Autor: Boris Koreň, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame