Najväčší ichtyosaurus akého poznáme

Najväčší ichtyosaurus akého poznáme

Keď jedenásťročná školáčka Ruby našla spolu s otcom kosť, netušila, že sa jej objav položí základ objavenia kostí doteraz najväčšieho ichtyosaura akého poznáme. Rado Tomeš nám povie viac.

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pred štyrmi rokmi objavila na prechádzke s otcom školáčka Ruby veľkú kosť, na ktorú upozornili vedcov z Univerzity Bristol. Tí identifikovali kosť ako časť čeľuste a rozbehli pátranie po ďalších kostiach. V priebehu dvoch rokov našli druhú časť čeľuste a ďalšie kosti, ktoré podrobne analyzovali. Pred pár dňami vydali štúdiu, v ktorej  popisujú, že ide o zatiaľ najväčšieho ichtyosaura, ktorého pozostatky sa podarilo nájsť. Horná hranica jeho dĺžky je 30 metrov. Kosti patrili doposiaľ neznámemu druhu, ktorý dorastal do podobných rozmerov ako vráskavec obrovský. Vedci mu dali meno Ichthyotitan severnensis, čo znamená „obrí rybo-jašter od rieky Severn“. Kosti sú staré asi 202 miliónov rokov a pochádzajú z konca triasu. V tejto dobe dominovali v oceánoch ekosystémom obrovskí ichtyosauri, vek týchto titánov sa už ale vtedy chýlil ku koncu - na obzore bola totiž udalosť, ktorej sa hovorí „ veľké vymieranie na konci triasu “.

Východnú polovicu Spojených štátov pravdepodobne v nadchádzajúcich týždňoch zaplavia bilióny cikád. Prvýkrát po viac ako dvoch stovkách rokov sa tam v rovnakom roku vyroja dve potomstvá. Naposledy sa to stalo v roku 1803. Takzvané periodické cikády žijú roky ukryté v krajine a na konci životného cyklu vychádzajú na povrch, keď sa pôda dostatočne ohreje. Tentoraz je v USA na rade potomstvo XIX, ktoré sa rojí každých trinásť rokov, a tiež potomstvo XIII, ktoré sa liahne po sedemnástich rokoch v krajine. Mimoriadny úkaz má zasiahnuť časti šestnástich štátov na americkom Stredozápade a juhovýchode, pričom na malom území južne od Michiganského jazera sa dokonca pole pôsobnosti dvoch rojov prekrýva. Okrem toho, že roje cikád dokážu znemožniť vzlet lietadla a dokážu dosiahnuť hlasitosť 100 decibelov, čiže úroveň hlučnosti motocykla, by sa nič vážne nemalo stať.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame