Stalo sa pred... 27. apríl – 3. máj

Stalo sa pred... 27. apríl – 3. máj

Medzi nezastupiteľné úlohy verejnoprávneho média patrí vysielanie pre deti. Aj preto Boris Koreň v úvode pripomenie priekopníka detského rozhlasového vysielania.

Stalo sa pred... 27. apríl – 3. máj - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pri vyslovení niektorých slávnych mien sa nám automaticky a okamžite vybavia tóny nejakej skladby, známa maľba, či film. Pri Martinovi Martinčekovi je to fotografiou zachytená krása slovenského Liptova a jeho ľudí. Jeho výročie pripomenie Boris Koreň.

Stalo sa pred... 27. apríl – 3. máj - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Stalo sa pred... 27. apríla – 3. mája

- pred 120 rokmi, 27. apríla 1904, sa narodil režisér Československého rozhlasu, priekopník vysielania pre deti a s deťmi Miloslav Disman. V Českom rozhlase dodnes pôsobí Dismanův rozhlasový dětský soubor.

- pred 120 rokmi, 1. mája 1904, zomrel český hudobný génius Antonín Dvořák. Jeho skladby a operné diela patria do repertoáru mnohých hudobných telies na celom sete.

- pred 100 rokmi, 1. mája 1924, prišiel na svet československý filmový režisér a scenárista Karel Kachyňa. Takmer každý jeho film bol významnou udalosťou a nezabudnuteľnou sa stal príbeh o komunistickom funkcionárovi, ktorý zistil, že ho odpočúva štátna bezpečnosť – film Ucho.

- pred 20 rokmi, 27. apríla 2004, nás opustil významný divadelný a televízny režisér Pavol Haspra. Za viac ako štyri desaťročia pripravil v činohre Slovenského národného divadla desiatky úspešných dramatických diel. Bol aj naším televíznym kolegom a režíroval veľa úspešných inscenácií legendárnych televíznych pondelkov.

- pred 20 rokmi, 2. mája 2004, zomrel výnimočný slovenský fotograf Martin Martinček. Často fotografoval prostých a starých ľudí, ktorých dokázal zachytiť ako krásne a dôstojné bytosti. A jeho fotografie prírody a krajiny známe aj v zahraničí objavili pre svet slovenský Liptov.

- pred 10 rokmi, 29. apríla 2014, tragicky zahynula česká, aj u nás populárna speváčka Iveta Bartošová. Za to, že si siahla na život, je do určitej miery zodpovedný aj český bulvár, pre ktorý bol častým cieľom aj jej pohnutý životný osud.

Autor: Boris Koreň; Foto: Michal Vojsovič

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame