Matematikou proti vírusom na kakaovníku

Matematikou proti vírusom na kakaovníku

Zdá sa, že klimatická zmena a rôzne vírusy oberajú ľudstvo o možnosť užívať si čokoládu. Čo sa týka vírusov, ktoré ohrozujú kakaovníky, prichádzajú na pomoc vedci. Rado Tomeš nám povie viac:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Asi polovica svetovej čokolády pochádza z kakaovníkov z Pobrežia Slonoviny a Ghany. A práve v Ghane napáda tieto stromy škodlivý vírus, ktorý spôsobuje straty na úrode vo výške 15 až 50%. Takzvaná viróza zdurených výhonkov kakaovníka, ktorú šíria vlnatky, likviduje listy, púčiky aj kvety stromov. Pesticídy proti vlnatke nefungujú a Ghana v posledných rokoch prišla o viac ako 254 miliónov kakaovníkov. Matematici z Texaskej univerzity v Arlingtone skúsili namiesto postrekov aplikovanú matematiku. Pomocou matematických dát určili, ako ďaleko od seba môžu pestovatelia  vysadiť očkované stromy, aby zabránili preskakovaniu hmyzu z jedného stromu na druhý. Experimentovaním s technikami matematického modelovania vytvoril tím dva rôzne typy modelov, ktoré umožňujú vytvoriť ochrannú vrstvu očkovaných kakaovníkov okolo neočkovaných stromov. Nádejnému výskumu chýba už len overenie v praxi.

NASA potvrdila svoj plán vyslať na prieskum Saturnovho mesiaca Titanu sondu Dragonfly. Cesta k najväčšiemu Saturnovmu mesiacu má odštartovať v júli 2028 a k svojmu cieľu dorazí v roku 2034. Saturnov mesiac Titan je  jediným satelitom
s hustou atmosférou v našej Slnečnej sústave. Jeho povrch zahaľuje vrstva pre svetlo nepreniknuteľnej oranžovej hmly. Hlavné zložky ovzdušia tvoria dusík a metán. Plynný metán prechádza do kvapalnej fázy za teploty nižšej ako 170 °C, na povrchu sa vyparuje a vzniká oblačnosť, z ktorej vypadávajú zrážky. Na Zemi to označujeme ako „kolobeh vody v prírode“, len s tým rozdielom, že na Titane miesto vody cirkuluje metán. Okrem toho na Titane chýba kyslík. Keď však našu planétu pred miliardami rokov ovládali mikróby, tiež sa na nej žiadny kyslík nevyskytoval. Atmosféru sčasti tvoril metán produkovaný jednoduchými mikroorganizmami. Preto môže Titan vedcom poskytnúť indície k odhaleniu pôvodu pozemského života.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame