Golfský prúd je vo forme

Golfský prúd je vo forme

Európa sa najviac obáva kolapsu Golfského prúdu, ktorý zásobuje kontinent teplom. Upokojujúce správy ponúkli vo svojej štúdii vedci z Univerzity v Marylande. Rado Tomeš nám povie viac:

Spektrum 01.05.2024 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Jedným z najvýznamnejších a najsilnejších prúdov od hladiny k hĺbke je takzvaná Atlantická meridionálna cirkulácia - AMOC. Je to systém, ktorý zaisťuje cirkuláciu vody v Atlantickom oceáne a prináša teplú vodu na sever a studenú na juh - jeho súčasťou je aj Golfský prúd. Väčšina klimatológov sa domnieva, že výrazné oslabenie AMOC by mohlo mať za následok výraznú, možno až katastrofickú zmenu klímy.  Experti na oceánske prúdy z Marylandskej univerzity na základe údajov za šesťdesiat rokov analyzovali súčasný stav AMOC a jeho možnú budúcnosť. Analýzy dát ukázali, že celý severný Atlantik sa systematicky otepľuje. Cirkulácia vody sa skutočne spomalila. Zásadným záverom výskumu však je, že napriek nedávnemu poklesu rýchlosti, je tento systém veľmi stabilný. Hlavnú úlohu v tom hrá práve Golfský prúd, ktorý je podľa údajov extrémne robustný. Jeho stabilita sa nijako nezhoršuje a jeho kolaps  je v najbližšej dobe krajne nepravdepodobný.

Asi pred 12 až 5 miliónmi rokov žil v raných treťohorách na pacifickom pobreží Severnej Ameriky a Japonska obrovský losos Oncorhynchus rastrosus. Išlo o blízkeho príbuzného dnešných lososov a pstruhov z rovnakého rodu. Vedci na základe fosílií objavených v roku 1972 usúdili, že išlo lososy s obrovskými zubami, ktoré mali umiestnené v papuli podobne ako šabľozubé mačky. Nový výskum však ukazuje, že to tak nebolo.  Anatómovia z lekárskej školy Philadelphia College of Osteopathic Medicine vyhotovili snímky fosílií vyhynutého lososa výpočtovou tomografiou a analyzovali aj novšie fosílie, na ktorých sú veľké zuby pripojené k jeho lebke. Ukázalo sa, že obrovský losos nevyzeral ako rybia verzia šabľozubej mačky, ale skôr ako rybia verzia prasaťa bradavičnatého. Jeho veľké zuby mu trčali z hornej časti papule do strán, podobne ako prasacie kly. Nevedno však na čo ich používal, pretože tento pra-losos sa podľa stavby tela živil planktónom.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame