Stalo sa pred... 4. máj - 10. máj

Stalo sa pred... 4. máj - 10. máj

Bol to šok a obrovská strata, keď pred 105 rokmi zahynul Milan Rastislav Štefánik. Hoci historici nemajú radi špekulovanie, čo by bolo, keby – úvahy o tom, ako by ovplyvnil politiku a dejiny spoločného štátu v nasledujúcich desaťročiach, určite napadli aj mnohých z nás. Týmto smutným výročím začne Boris Koreň dnešnú rubriku.

Stalo sa pred... 4. máj - 10. máj Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V piatok si pripomenieme aj dve krásne 100ročnice. Pokračuje Boris Koreň

Stalo sa pred... 4. máj - 10. máj Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stalo sa pred... 4. mája - 10. mája

- pred 105 rokmi, 4. mája 1919, zahynul generál Milan Rastislav Štefánik. Tragická letecká nehoda dodnes vyvoláva otázniky a živí rôzne konšpirácie, napríklad o atentáte, či zostrelení lietadla maďarskými vojakmi. Žiadna z nich sa však nepotvrdila.

- pred 100 rokmi, 9. mája 1924, sa narodil významný a svetoznámy maliar Martin Jonáš. Je predstaviteľom takzvanej Kovačickej školy insitného, teda naivného umenia.

- pred 100 rokmi, 9. mája 1924, prišiel na svet významný ruský a svetový básnik, prozaik, folkový gitarista a skladateľ abcházskeho pôvodu Bulat Okudžava.

- pred 90 rokmi, 8. mája 1934, zomrel Miloslav Schmidt, zakladateľ a propagátor dobrovoľných hasičských zborov na Slovensku.

- pred 90 rokmi, 10. mája 1934, sa narodil jeden z najvýraznejších a najobľúbenejších slovenských divadelných a filmových hercov Štefan Kvietik.

- pred 30 rokmi, 6. mája 1994, otvorili vtedajší francúzsky prezident Francois Mitterrand a britská kráľovná Alžbeta II. vo francúzskom meste Calais podmorský dopravný tunel pod Lamanšským prielivom. Eurotunel je dlhý 50 kilometrov, vedie medzi francúzskym Calais a anglickým Folkestone a niekedy je označovaný ako „projekt 20. storočia.“


Autor: Boris Koreň, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame