Jedovaté hady budú rozširovať teritóriá

Jedovaté hady budú rozširovať teritóriá

Podľa vedcov budú s postupným otepľovaním na planéte jedovaté hady migrovať na územia, kde doteraz nežili. Rado Tomeš vie viac:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Brazílski vedci z Federálnej univerzity v Sergipe modelovali geografické rozšírenie 209 druhov jedovatých hadov, o ktorých je známe, že môžu ohroziť život človeka, aby pochopili, kde by mohli do roku 2070 nájsť priaznivé klimatické podmienky. Podľa štúdie, ktorú publikoval odborný časopis Lancet Planetary Health, budú najviac ohrození ľudia v stredne a nízkopríjmových krajinách v južnej a juhovýchodnej Ázii a tiež v častiach Afriky. Najviac plazov sa zo susedných krajín presunie do Nepálu, Nigeru, Namíbie, Číny a Barmy. Všeobecne sa predpokladá, že populácie väčšiny jedovatých hadov sa do roku 2070 znížia, vedci však popísali žiarivé výnimky. Zmiji gabonskej sa podľa štúdie zväčší prirodzené prostredie až o 250%. Prilepšia si aj zmija škvrnitá a rožkatá, ktorým sa podľa expertov dvojnásobne zväčší teritórium.

Vedci z Havardu využili v génovej terapii nožnice CRISPR a v malej klinickej štúdii zisťovali, ako dokáže pomôcť v liečbe dedičnej slepoty. Dvanásť dospelých vo veku 17 až 63 rokov a dve 10 a 14 ročné deti sa narodili s poruchou nazvanou Leberova kongenitálna amauróza.  Spôsobuje ju mutácia v géne pre proteín CEP290. Lekári všetkým aplikovali do oka injekciu genetického lieku EDIT-101, ktorý pomocou nástroja CRISPR/Cas9 upravuje priamo chybné gény. Štúdia sa zamerala predovšetkým na bezpečnosť, účinnosť bola sekundárna. Všetci pacienti znášali prípravok dobre. Čo sa týka účinnosti, sledovali sa štyri parametre zraku. U jedenástich účastníkov sa preukázalo zlepšenie aspoň v jednom z ukazovateľov, šiesti testovaní registrovali zlepšenie v dvoch alebo viacerých oblastiach. A u štyroch účastníkov tejto klinickej štúdie dokonca došlo ku klinicky významnému zlepšeniu. Bude potrebných viac testov, ale už teraz sa ukázalo, že koncept liečby funguje.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame