Za oteplením Pacifiku je čistejšie ovzdušie

Za oteplením Pacifiku je čistejšie ovzdušie

Máme za to, že za otepľovaním planéty je klimatická zmena vyvolaná znečistením ovzdušia. Vedci teraz prišli s úplne opačným vysvetlením oteplenia Tichého oceánu. Pokračuje Rado Tomeš:

Spektrum Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Medzinárodný vedecký tím prišiel s nečakaným vysvetlením vĺn horúčav, ktoré v poslednom desaťročí zasiahli severné oblasti Tichého oceánu. Americko-nemecko-čínsky tím popísal, že nástup vĺn horúčav v Pacifiku nasledoval po úspešnom úsilí čínskej vlády o zníženie emisií aerosólov z tovární, konkrétne sulfátov. Vedci zhromaždili klimatické, meteorologické a ďalšie dáta za desiatky rokov a v klimatických modeloch ich zaujímali dva scenáre: v jednom sa emisie v Číne nemenili, v druhom klesali reálne. Ukázalo sa, že v modeloch s reálnym poklesom množstva aerosólov sa objavovali práve také vlny horúčav, ktoré naozaj zasiahli severovýchodnú časť Tichého oceánu. Keď sa nad Čínou odrážalo menej tepla späť do vesmíru, začali sa otepľovať pobrežné oblasti v Ázii, čo viedlo k vzniku systémov vysokého tlaku vzduchu. Naopak systémy nízkeho tlaku v strednom Pacifiku boli intenzívnejšie, čo veľmi zjednodušene oslabilo západné vetry, ktoré ochladzujú morskú hladinu.

Vedci z Edinburskej univerzity objavili pečeňové bunky, ktoré jej pomáhajú pri regenerácii. Sekvenovali genóm každej pečeňovej bunky a porovnali výsledky vzoriek od pacientov trpiacich akútnym zlyhaním pečene s výsledkami vzoriek od zdravých ľudí. Vytvorili tak akýsi "atlas" regenerácie pečene zachytávajúci aktívne typy buniek počas rôznych fáz procesu regenerácie. A objavili doteraz neznáme "iniciátorské" bunky. Potom skúmali mechanizmus ich účinku na myšiach. Spozorovali, že tieto bunky najskôr zacelia ranu a až následne sa prostredníctvom množenia buniek vytvorí nové tkanivo. To podľa vedcov potvrdzuje, že pečeni v takýchto prípadoch prednostne dochádza k zaceleniu rany s cieľom zabrániť baktériám z tráviacej sústavy dostať sa do pečene a vyvolať infekciu. Najväčšie znepokojenie v spojitosti s akútnym zlyhaním pečene vyvoláva práve šírenie infekcie. Tento objav je základom pre vývoj nových liečebných metód poškodenej pečene.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame