Stratený satelit našli po 25 rokoch

Stratený satelit našli po 25 rokoch

Kto hľadá, ten nájde. Aj tak by sme mohli nazvať znovu nájdenie amerického satelitu, ktorý po štvrť storočí našli na obežnej dráhe Zeme. Podrobnosti má Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


10. apríla 1974 odštartovala misia KH9-8, počas ktorej bol vynesený na obežnú dráhu ďalší zo série tajných amerických špionážnych satelitov KH-9 Hexagon . Počas misie vypustil Hexagon kalibračný satelit IRCB S73-7, guľu s priemerom 66 centimetrov, ktorá sa mala po vypustení vo vesmíre nafúknuť a hrať úlohu cieľa na kalibráciu prístrojov diaľkového prieskumu. Keď sa ale satelit dostal na plánovanú kruhovú obežnú dráhu, niečo sa pokazilo. Nenafúkol sa a ďalej obiehal okolo Zeme. Pozemské stanice ho síce nejaký čas dokázali sledovať, naposledy v 90. rokoch, potom ho však stratili z dohľadu. Astrofyzikom z výskumného centra Harvardského astrofyzikálneho ústavu sa v apríli podarilo štvrťstoročie stratený satelit znovu objaviť. Prečo tak dlho dokázal satelit unikať pozornosti? Podľa astrofyzikov má veľmi malý radarový obraz a bol vyrobený z atypického materiálu, ktorý sa na radare nezobrazuje kvalitne. 

V útrobách jaskynného systému Saint-Marcel v južnom Francúzsku narazil tím francúzskej výskumnej agentúry CNRS, na pozoruhodnú vedeckú hádanku. Vedci tu objavili stopy veľmi dávnej ľudskej prítomnosti vo vzdialenosti viac ako jeden a pol kilometra od vstupu. Miesto je pritom komplikovane prístupné aj pre dnešných skúsených speleológov s modernou výbavou. Analýza pomocou urán-tóriového datovania, ktoré je obzvlášť presné a spoľahlivé práve pri práci s vápencovými štruktúrami, ukázala, že časť zlomených kvapľov bola poskladaná do zvláštnych štruktúr, ktoré podľa vedcov nemohli vzniknúť prirodzeným spôsobom. Datovanie týchto štruktúr ukázalo, že vznikli približne pred 8 tisíc rokmi. Dôkazy o existencii pravekých ľudí v Saint-Marcel sú podľa vedcov presvedčivé, akým spôsobom sa do vnútra jaskynného systému títo ľudia dostávali ale aj naďalej zostáva hádankou, na ktorú bude musieť odpovedať až ďalší výskum.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame