Záchrana rašelinísk

Záchrana rašelinísk

Na konci doby ľadovej boli dominantné, teraz pokrývajú len necelé tri percentá pevniny, čo je škoda, pretože sú vzácnymi strojmi času. Vo svojich hlbokých útrobách uchovávajú tisícročné DNA rastlín a živočíchov. Reč je o rašeliniskách! Príbeh o nich pripravila Petra Strižková a začíname, tak ako sa na rašelinisko patrí – čľapkaním a žblnkotaním. 

Záchrana rašelinísk - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nezdá sa to, ale Orava má problém s vodou. Môžu za to nepriepustné flyšové pôdy, cez ktoré nemôže vsiaknuť dolu a vytvoriť zásoby. Čoho je málo v podzemí, toho je viac tesne pod povrchom. A preto na Orave nájdeme mokré lúky, slatiny a lesné rašeliniská. Príbeh o ich záchrane pripravuje Petra Strižková.

Záchrana rašelinísk - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň si vždy o tomto čase obúvame gumáky. Inak to ani pri návšteve rašeliniska nejde. Sú to mimoriadne vzácne, chránené ekosystémy, ale aj zradné – vstup výlučne len s fundovaným sprievodcom! Petra Strižková nás zavedie na Hornú Oravu, na čarovné lesné rašelinisko Tisovnica. 

Záchrana rašelinísk - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rašeliniská sú špecifický typ mokradí a je až neuveriteľné, že niečo také vzácne, zaujímavé a užitočné rastie len na vode. Dnes sa z Hornej Oravy presunieme na Spiš, kde tiež nájdeme tento raritný ekosystém. Každé správne rašelinisko musí mať bludičku. Ako zistila Petra Strižková, inak to nebolo ani v Spišskej Belej.

Záchrana rašelinísk - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ešte pred 200 rokmi sme mali rašeliniská slatinného typu najmä na Záhorí – boli však rozorané... Rašeliniská vo  Vysokých Tatrách prežili - zachránilo ich vyhlásenie národného parku. Zvyšky zaujímavých rašelinísk nájdeme aj na Spiši, na Liptove - a najmä na Orave. Práve tam sa v minulosti rašelina ťažila najviac. Dnes tieto rašeliniská potrebujeme zachrániť - to je odkaz príbehu Petry Strižkovej. 

Záchrana rašelinísk - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Galéria

kontrola sondy_Jozef Mačutek.jpg Daphne s nórskymi vedcami_Jozef Mačutek.jpg odoberanie vzoriek eDNA_Jozef Mačutek.jpg medzi_bormi_rojovník močiarny.jpg odoberanie vzoriek rašeliny_Jozef Mačutek.jpg Rašelina_Jozef Mačutek.jpg stavanie prehrádzky_Jozef Mačutek.jpg DSCF6095.JPG
Autorka: Petra Strižková; FOTO: Inštitút Daphne

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame