Stalo sa pred... 01. jún - 07. jún

Stalo sa pred... 01. jún - 07. jún

Naše spomínanie začne Boris Koreň osobnosťou z oblasti spoločenských vied. 2. júna si totiž pripomenieme storočnicu od narodenia Jána Komorovského.

Stalo sa pred... 01. jún - 07. jún / 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Druhú časť nášho spomínania začne Boris Koreň hádankou. V akej reči hovoria rodení speakri názvy povolaní - predavač, predavačka, čašník, servírka, pilot, letuška, kuchár, šéfkuchár, poľnohospodár a zdravotná sestra?

Stalo sa pred... 01. jún - 07. jún / 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stalo sa pred... 1. júna - 7. júna

- pred 100 rokmi, 2. júna 1924, sa narodil sa narodil významný slovenský religionista, etnograf, slavista, folklorista, redaktor, prekladateľ a literárny vedec Ján Komorovský.

- pred 100 rokmi, 3. júna 1924, zomrel pražský, po nemecky píšuci spisovateľ židovského pôvodu Franz Kafka. Je považovaný za jedného z najvýznamnejších prozaikov svetovej literatúry 20. storočia.

- pred 85 rokmi, 4. júna 1939, sa narodil arabista svetového významu Ján Pauliny. Je autorom množstva prekladov, vedeckých a popularizačných diel z oblasti arabských dejín, kultúry a islamu, ale aj recenzií rôznojazyčných svetových prác.

- pred 80 rokmi, 6. júna 1944, sa začala operácia Overlord, vylodenie spojeneckých vojsk v Normandii, ktoré otvorilo západný front proti vojskám nacistického Nemecka.

- pred 80 rokmi, 7. júna 1944, sa narodila autorka viac ako 15 románov a próz pre mládež aj dospelých a historička Nora Baráthová.

- pred 75 rokmi, 2. júna 1949, prišiel na svet dlhoročný rozhlasák Ľuboš Zeman. Patrí k najznámejším slovenským textárom, napísal okolo 500 textov k piesňam Karla Duchoňa, Roba Grigorova, Vaša Patejdla, skupiny Elán a ďalším.

Autor: Boris Koreň; Foto: Canva

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame