Skauting SK

Skauting SK

Skauting má vyše storočnú tradíciu, počas ktorej sa udiali dve svetové vojny, niekoľko revolúcií, vznikali aj zanikali tisícročné ríše - a svoje princípy a symboly si uchoval dodnes: Patrónom skautov je sv. Juraj:

Skauting SK 1. časť (A) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A sme pri skautských hodnotách - práve na ne sa pýtala Blažena Bóoczová riaditeľky Ústredia Slovenského skautingu Márie Budzákovej:

Skauting SK 1. časť (B) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Skauti sú vo vyše 200 krajinách sveta a ich počet prevyšuje 38 miliónov. Na Slovensku sa ku skautingu hlási približne 7000 mladých ľudí od 6 do 26 rokov - pre členov však neexistuje vekový limit. V dnešnom príbehu zavítame s Blaženou Bóoczovou ku skautkám v 1. oddieli Baden-Powella v bratislavskej Karlovej Vsi. Družinovku začínajú jednoduchou otázkou: ako sa dnes máš?

Skauting SK 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Súčasťou skautského sľubu je pomoc ľuďom. Menší sa učia všímať si potreby druhých a pomôcť s nákupom, alebo previesť hendikepovaného cez cestu. Starší skauti majú zdravotnícky výcvik a Blažena Bóoczová ich vyskúšala na družinovke 1. zboru Baden-Powela v bratislavskej Karlovej Vsi.

Skauting SK 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V dnešnej časti príbehu o skautingu si urobíme poriadok vo vekových skupinách, podľa ktorých sa skauti členia. Najmladší sú predškoláci, starší vĺčatá a včielky, v tínedžerskom veku sú z nich skauti a skautky, potom rangeri a rangerky,  roveri a dospelí skauti. Na družinovke medzi skautkami v 1. oddieli Baden-Powella v bratislavskej Karlovej Vsi nahrávala Blažena Bóoczová.

Skauting SK 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V dnešnej časti príbehu o slovenskom skautingu sa bude aj spievať, ale ešte predtým sa s Blaženou Bóoczovou niečo naučíme na kvíze, ktorý na družinovke v bratislavskej Karlovej Vsi riešili mladí skauti z 1. oddielu Baden-Powella:

Skauting SK 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Blažena Bóoczová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame