Stalo sa pred... 08. jún - 14. jún

Stalo sa pred... 08. jún - 14. jún

Dnešné spomínanie začne Boris Koreň smutnou správou z nášho spravodajského archívu.

Stalo sa pred... 08. jún - 14. jún - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ján Srholec patril k známym a uznávaným osobnostiam. A hoci bol tichý a skromný, vďaka jeho životnému príbehu a kňazskému povolaniu mali jeho verejné posolstvá v spoločnosti veľkú odozvu. Boris Koreň začne druhú časť rubriky spomienkou na tohto veľkého Slováka.

Stalo sa pred... 08. jún - 14. jún - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stalo sa pred... 8. júna – 14. júna

- pred 105 rokmi, 13. júna 1919, zomrel básnik Peter Bella-Horal. Jeho poézia dnes už nie je veľmi známa, no jeho báseň Návrat zhudobnil Eugen Suchoň a stala sa jednou z najznámejších slovenských hymnických piesní s názvom Aká si mi krásna.

- pred 95 rokmi, 12. júna 1929, sa narodil katolícky kňaz, salezián, mysliteľ a filantrop Anton Srholec.

- pred 95 rokmi, 12. júna 1929, sa narodilo židovské dievča Anna Franková. Jej knižne vydaný denník sa stal jednou z najvplyvnejších kníh minulého storočia. Rozpráva v ňom o svojom dospievaní, ktoré bolo obdobím skrývania sa pred deportáciou do koncentračného tábora.

- pred 90 rokmi, 10. júna 1934, zažil československý futbal najväčší dovtedajší úspech – na majstrovstvách sveta v Ríme sme s Talianskom hrali o zlatú medailu. V predlžení sme prehrali 1:2.

- pred 50 rokmi, 11. júna 1974, zomrel spisovateľ a dramatik Jozef Horák, autor takmer štyroch desiatok kníh pre dospelých a najmä pre deti mládež

- pred 20 rokmi, 8. júna 2004, zahynuli v Iraku traja slovenskí vojaci – rotný Peter Dinga, čatár Vladimír Simonides a čatár Miroslav Frkáň. Príčinou bol výbuch poľského vozidla naloženého muníciou určenou na likvidáciu. V ten istý deň zahynul na Cypre rotný Miroslav Hruška, keď ho pri vystupovaní z vrtuľníka zachytil jeho rotor.
Autor: Boris Koreň; ILUST. FOTO: pixabay/Myriams-Fotos

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame