Omega 3 mastné kyseliny tlmia agresivitu

Omega 3 mastné kyseliny tlmia agresivitu

O tom, aké sú omega 3 mastné kyseliny prospešné pre naše zdravie už vieme. Ku všetkým výhodám sa teraz pridala ešte jedna - pomerne nečakaná. Znižujú agresivitu. Viac povie Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Vedci z Pensylvánskej univerzity zisťovali vplyv omega-3 mastných kyselín na agresívne správanie. Rozlišovali pritom reaktívne agresie a proaktívne agresie. Ich štúdia je založená na metaanalýze 29-tich predchádzajúcich výskumov krátkodobého vplyvu omega-3 mastných kyselín. Ukázalo sa, že podávanie týchto látok obmedzuje agresivitu, bez ohľadu na vek či pohlavie, diagnózu, liečbu alebo použité dávkovanie. Omega-3 mastné kyseliny tlmia agresivitu zhruba o 30 %, pričom sa tento efekt prejavuje v reaktívnej aj v proaktívnej agresii. Omega-3 mastné kyseliny hrajú kritickú úlohu v štruktúre a fungovaní mozgu, vrátane ovplyvňovania neurotransmiterov a expresie génov a obmedzovania zápalov v mozgovom tkanive. Výskum zaujímavého fenoménu je ešte len na začiatku. Vzťah medzi omega-3 mastnými kyselinami a agresívnym správaním bude potrebné detailne preskúmať aj v dlhšom časovom období.

Archeológovia Historickej spoločnosti Wisconsinu spojili sily s pôvodnými Američanmi kmeňa Hočunkov a preskúmali jazero Mendota, ktoré vzniklo pred 15 tisíc rokmi v mladšej dobe ľadovej. Archeologický výskum tam prebieha tretí rok a počas neho už objavili niekoľko vzácnych artefaktov pôvodných obyvateľov. Najcennejšími kúskami sú monoxyly - drevené kanoe vydlabané z jedného kusu kmeňa. Podľa rádiokarbónového datovania a analýzy dreva boli najstaršie nájdené kanoe vyrobené okolo roku 2500 pred naším letopočtom, teda len krátko po tom, čo bola zakladateľom 3. dynastie starovekého Egypta Džoserom vybudovaná najstaršia egyptská pyramída. Ide tým pádom o najstaršie plavidlo objavené v celej oblasti Veľkých jazier. Kanoe boli pôvodne dlhé asi 10 metrov a široké 90 centimetrov. Podľa vedcov ide o archaický štýl stavby lodí, ktorý poznáme z mnohých ďalších kútov sveta.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame