Verejnoprávnosť v praxi

Verejnoprávnosť v praxi

Tento týždeň bude špeciálny, v parlamente sa bude opäť hovoriť o RTVS a my sa obávame o jej obsah... Verejnoprávnosť by totiž mala byť spojená s nezávislosťou, objektivitou, s novinárskou slobodou. V praxi ju spájame aj s informovaním tých, ktorí nie sú zaujímaví pre ostatné médiá – hovoríme o našich menšinách, o Slovákoch v zahraničí, o cudzincoch, ktorých je u nás stále viac. Verejnoprávnosť v menšinovom vysielaní – téma pre Zuzanu Botikovú a intendanta Rádia Patria Attila Lovásza.

Verejnoprávnosť v praxi 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Verejnoprávnosť je v centre pozornosti, už tento týždeň má byť v parlamente ďalšia debata o zániku RTVS a vytvorení novej STVR... Aktuálny príbeh preto venujeme tomu, ako vyzerá a znie verejnoprávnosť v praxi – napríklad počas kľúčových udalostí, akými sú aj voľby. Vysielanie tých nedávnych – európskych i prezidentských – zachytila Dáša Omastová.

Verejnoprávnosť v praxi 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Náš aktuálny príbeh sme nazvali Verejnoprávnosť v praxi. Tá sa má spájať s nezávislosťou, objektivitou, profesionalitou, to všetko je naša ambícia, momentálne spochybňovaná aj na pôde parlamentu, kde sa má rokovať o zmene RTVS. Ako pracujeme, ako vyberáme témy, ako ich overujeme? Petra Strižková sa vybrala do redakcie zahraničného vysielania, kde non stop sledujú dianie vo svete. V čase dezinformácií, hybridných vojen a rýchlych zdieľaní na sociálnych sieťach je to náročná misia.

Verejnoprávnosť v praxi 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes hovoríme aj o novinárskej práci, ako hľadáme fakty, argumenty, hostí, témy, a tak odkrývame aj naše zákulisie. Petra Strižková sa zamerala na výkladnú skriňu každého média – hlavnú politickú diskusnú reláciu. Je to náročná, ale často aj nevďačná novinárska disciplína. Svoje o tom vedia aj Karolína Lacová a Matej Baránek, ktorí tvoria dramaturgicko-moderátorský tandem relácie Sobotné dialógy.

Verejnoprávnosť v praxi 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tento týždeň je našou témou verejnoprávnosť v praxi. Od vysielania pre menšiny cez zahraničné spravodajstvo sme sa dostali až k politickým diskusiám. Dnes ale budeme hovoriť o kultúre. Kto jej rozumie? Kto je naozaj umelec a kto nie? Čo a prečo propagujeme? Zuzana Botiková sa vybrala s mikrofónom za redaktormi rádií, ktoré sa primárne venujú kultúre.

Verejnoprávnosť v praxi 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autorky: Z. Botiková, D. Omastová, P. Strižková

FOTO: Canva

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame