Závislosť na internete spôsobuje ešte väčšiu závislosť

Závislosť na internete spôsobuje ešte väčšiu závislosť

Analýza vedcov z University College London ukázala ako mení závislosť na internete mozgy mladých ľudí. K ešte väčšej závislosti. Viac povie Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Keď sa mladí ľudia stanú závislými na internete, dochádza v ich mozgoch k chemickým zmenám, ktoré môžu mať závažné dôsledky - napríklad ďalšie a ešte silnejšie návykové správanie. Autori výskumu výsledky popísali vďaka kompletnej analýze všetkých väčších výskumov na túto tému za posledných desať rokov a venovali sa mladými ľuďmi vo veku 10 až 19 rokov, ktorí mali diagnostikovanú závislosť na internete. V ich metaanalýze platí jedna metodológia a jej výsledky kompletizujú  celé súčasné poznanie tohto fenoménu. Veľkú pozornosť venovali najmä skúmaniu mozgovej aktivity závislých od internetu pomocou funkčnej magnetickej rezonancie. Zistili, že tieto vplyvy sú na „mape mozgu“ dobre viditeľné v celom rade neurónových sietí. Zároveň u týchto „milovníkov“ internetu došlo k celkovému zníženiu funkčnej konektivity v častiach mozgu zapojených do aktívneho myslenia; sú to časti zodpovedné za pamäť a rozhodovanie.

Vedci z Vanderbiltovej univerzity izolovali ľudské monoklonálne protilátky proti chrípke typu B. Sezónne vakcíny síce pôsobia na chrípku typu B aj A, stačí však že minuloročný vírus zmutuje a očkovanie je zbytočné. Vedcom sa teraz sa podarilo z kostnej drene človeka očkovaného proti chrípke izolovať dve skupiny takzvaných monoklonálnych protilátok, ktoré sa viazali na rôzne časti proteínu neuraminidáza na povrchu vírusu chrípky B. Jedna z protilátok, FluB-400, dokázala v laboratórnych podmienkach veľmi účinne brániť vírusu v množení v tkanive ľudských buniek. A keď vedci prešli od laboratórnych kultúr k zvieratám, protilátka zabrala tiež a blokovala množenie vírusu, či už ju laboratórne zviera dostalo injekciou, alebo cez nosovú sliznicu. Najmä z úspechu podávania liečiva cez nos sú vedci nadšení. Eliminuje totiž všetky vedľajšie účinky, ktoré môžu vzniknúť pri očkovaní. Podľa nich je najvyšší čas pracovať na účinných nosných kvapkách proti chrípke.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame