Stalo sa pred... 15. jún - 21. jún

Stalo sa pred... 15. jún - 21. jún

Mobil má dnes takmer každý a takmer vždy so sebou, no telefonovanie je často už len doplnkovou funkciou. V časoch ani nie tak dávnych však patril telefón medzi zázračné vynálezy, ktoré výrazne zmenili našu komunikáciu a tým aj svet. Prvá dnešná spomienka Borisa Koreňa bude patriť práve telefónu.

Stalo sa pred... 15. jún - 21. jún - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nedávno sme v našej rubrike spomínali na nedožité 100. narodeniny slovenskej hereckej ikony Ladislava Chudíka. Jeho o niečo starší kolega Karel Höger je považovaný za jedného z našich najväčších hercov 20. storočia. Ich osudy sa nečakane, no významne prepojili. Pokračuje Boris Koreň.

Stalo sa pred... 15. jún - 21. jún - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

- pred 270 rokmi, pravdepodobne 15. júna 1754, postavil český katolícky kňaz Prokop Diviš v Příměticiach pri Znojme prvý bleskozvod

- pred 140 rokmi, 15. júna 1884, vznikla v v Prešporku, dnešnej Bratislave, prvá telefónna sieť. Spočiatku mala 12 predplatiteľov.

- pred 115 rokmi, 17. júna 1909, sa narodil jeden z najlepších československých hercov Karel Höger

- pred 80 rokmi, 16. júna 1944, zažila Bratislava prvé veľké bombardovanie počas Druhej svetovej vojny. Americké letectvo ním zničilo viac ako tri štvrtiny rafinérie Apollo, ale bomby dopadli aj do obývaných častí mesta.

- pred 75 rokmi, 21. júna 1949, popravili československí komunisti generála Heliodora Píku. Odsúdili ho v zinscenovanom procese a na základe falošných obvinení a dôkazov.

Autor: Boris Koreň; FOTO: pixabay/imaginedv

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame