Chlieb proti astme

Chlieb proti astme

Brazílski vedci upiekli chlieb, ktorý môže zabrániť astme. Toto chce viac detailov, ideálne recept. Prezradí nám ho Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Recept vôbec nie je tajný: brazílski vedci si ho nechali patentovať a celý postup na jeho výrobu vydali v odbornom časopise Current Developments in Nutrition. Pečivo obsahuje kmeň pivovarských kvasníc Saccharomyces cerevisiae UFMG A-905, ktorý má probiotické vlastnosti. V tejto štúdii vedci z Univerzity v Sao Paule prvýkrát zaradili veľmi účinné baktérie UFMG A-905 do prirodzene fermentovaného chleba. Na myšiach otestovali a porovnávali tri druhy pečiva: prvý bol kvasený komerčnými kvasnicami, druhý kvasnicami UFMG A-905 a tretí kvasnicami plus mikrokapsulami obsahujúcimi živé kvasinky UFMG A-905. Na konci pokusu mali myši kŕmené vylepšeným chlebom menší zápal dýchacích ciest a tiež nižšie hladiny biomarkerov astmy. U myší kŕmených chlebom s mikrokapsulami kvasníc sa navyše znížila hyperreaktivita dýchacích ciest. Teraz sa chystajú chlieb otestovať aj na ľuďoch.

Čínski vedci objavili spôsob zvýšenia energetickej hustoty vodných akumulátorov. Energetická hustota tradičných lítiovo-iónových akumulátorov je veľmi vysoká, preto sa používajú v elektromobiloch, mobilných telefónoch a mnohých iných zariadeniach. Ich tekutá zložka, elektrolyt, je zmesou mnohých látok a zvyčajne obsahuje zložky, ktoré sa môžu pri prehriatí vznietiť a vybuchnúť. Akumulátory na vodnej báze sú výrazne bezpečnejšie, no za cenu nižšej energetickej hustoty. Čínski vedci však úpravou ich elektrolytu dosiahli celkové zvýšenie ich výkonnosti. Umožnilo to pridanie bromidového aditíva. Vedci nový elektrolyt testovali aj v kombinácii s anódami akumulátorov vyrobenými z rôznych materiálov. Najvyššiu energetickú hustotu, takmer dvojnásobok štandardných akumulátorov, dosiahli pri použití kadmiových anód. Najvyššiu životnosť zas ponúkla kombinácia nového elektrolytu a vanádiových katód. Cieľom vedcov je teraz spojiť tieto vlastnosti do jedného akumulátora.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame