Veľká šanca pozorovať kométu

Veľká šanca pozorovať kométu

Po takmer 70 rokoch sa do slnečnej sústavy vracia kométa 13P/Olber. Môžeme ju pozorovať malým ďalekohľadom a Rado Tomeš nám povie kde:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Kométa 13P/Olbers je teraz viditeľná už počas pokročilého súmraku pred 23. hodinou. Pozorovať ju môžete nízko nad severozápadným obzorom približne vo výške 15 stupňov, po zotmení postupne klesá ešte nižšie, preto je na jej pozorovanie potrebné miesto s dokonale odkrytým výhľadom na severozápadný obzor. Ak sa na oblohe lepšie orientujete podľa súhvezdí, nech sa páči: Kométa je počas svojho putovania na nočnej oblohe viditeľná ako rozmazaný objekt a presúva sa súhvezdiami Povozník, Rys, Veľká medvedica a Malý lev. Na jej pozorovanie potrebujete čo najlepšie svetelné podmienky a málo svetelného smogu.  Z vášho pozorovacieho stanoviska by preto smerom na severozápad ani v blízkosti tohto smeru nemalo byť viditeľné žiadne veľké mesto. Pozorovanie kométy tiež výrazne uľahčí použitie mapy hviezdnej oblohy, ktorá je schopná zobraziť jej aktuálnu polohu. Jednu máte dostupnú na webe Sky Live.

Pred piatimi rokmi archeológovia objavili v juhošpanielskej Carmone zvláštnu sklenenú pohrebnú nádobu z prelomu letopočtov, v ktorej boli uložené ľudské kosti. Bola naplnená zvláštnou temnou tekutinou s červeným odtieňom. Vedci z univerzity v španielskej Cordobe teraz popísali, že to bolo kvalitné, pôvodne biele, andalúzske víno. Súčasne je to vôbec najstaršie nájdené víno v tekutom stave. Pátranie po pôvode tekutiny bola niekoľkoročná mravenčia práca. Vedci vykonali množstvo chemických analýz, skúmali kyslosť tekutiny, prítomnosť organických látok, minerálnych solí a niektorých chemických zlúčenín, ktoré by mohli súvisieť so sklom urny alebo kosťami zosnulého; a všetko porovnávali so súčasnými vínami. Z tejto analýzy získali prvý dôkaz, že tekutina bola skutočne pôvodne vínom. Definitívnym potvrdením však boli až polyfenoly. Vďaka technike schopnej identifikovať tieto zlúčeniny aj vo veľmi nízkej koncentrácii sa podarilo v starovekej nádobe identifikovať sedem špecifických polyfenolov.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame