Primerané hladovanie v boji s rakovinou

Primerané hladovanie v boji s rakovinou

Experimenty na myšiach ukázali, že občasné hladovanie dokáže vybudiť bunky imunitného systému, ktoré potom môžu účinnejšie likvidovať nádorové bunky. Podrobnosti ponúka Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Primeraný pôst môže byť v niektorých prípadoch prospešný nielen ako prevencia, ale aj v boji imunitného systému s chorobami. Podľa nedávneho výskumu odborníkov amerického výskumného centra Memorial Sloan Kettering Cancer Center v New Yorku sa to týka aj závažných ochorení, akým je rakovina. Vedci nechali myši dvakrát týždenne 24 hodín hladovať, inak mali stále prístup k potrave. Ukázalo sa, že pôst mal značný vplyv na NK bunky myší v slezine. Hladovanie pôsobí na myši podobne ako na ľudí. Dochádza u nich k poklesu hladiny glukózy a naopak, k nárastu množstva voľných mastných kyselín, ktoré slúžia ako alternatívny zdroj energie. To ovplyvní aj NK bunky, ktoré sa naučia využívať tento alternatívny metabolizmus. Vďaka tomu potom podstatne lepšie prežívajú v nehostinnom prostredí nádorov s množstvom lipidov a môžu tam bojovať o život pacienta. Ak má byť tento výsledok výskumu prospešný aj pre ľudí, bude sa musieť otestovať v ďalšej štúdii.

Chobotnice sa za bežných okolností o svoje potomstvo nestarajú, malé chobotnice sú životaschopné hneď od vyliahnutia. Teraz však morskí biológovia z GEOMAR - Helmholtzovho centra pre výskum oceánov v nemeckom Kieli spozorovali hlavonožca, ktorý pred reflektormi miniponorky niesol vo svojich chápadlách vajíčka. Pritom chobotnice kladú vajíčka v chuchvalcoch a zvyšok nechávajú na prírodu. Táto chobotnica sa však o svoje vajíčka starala. Vedci predpokladajú, že videli zatiaľ nepopísaný druh hlavonožca, ktorý objavili v hĺbke dva a pol kilometra pod hladinou Kalifornského zálivu. Silným argumentom pre nový druh je aj veľkosť vajíčok - merali asi pol centimetra, pritom vajíčka iných známych hlbokomorských chobotníc bývajú o polovicu menšie a bolo ich aj oveľa menej.  Prírodovedci predpokladajú, že by mohlo ísť o tvora z čeľade Gonatidae, čiže o kalamára.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame