Stovky rokov staré zaváraniny

Stovky rokov staré zaváraniny

Vyzerá to tak, že zaváranie poznali aj ľudia v 18. storočí. Archeológovia v USA sa tešia z niekoľkých fliaš ovocných kompótov. Na ochutnávku pozýva Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Archeológovia objavili počas rozsiahlej rekonštrukcie bývalého sídla prvého amerického prezidenta Georgea Washingtona 35 sklenených fliaš so zaváraným ovocím. Fľaše odhalili počas výkopových prác na mieste bývalých skladovacích jám prekrytých zástavbou počas rozširovania sídla v minulosti. 29 z nich bolo nepoškodených. Najmenej dve fľaše obsahovali celé čerešne s kôstkami a stopkami a ich obsah vydával jemnú čerešňovú arómu. V ďalších fľašiach bolo ovocie zatiaľ neznámeho druhu. Nález je príliš čerstvý, takže archeológovia zatiaľ neurčili ani metódu konzervácie, pravdepodobne v nej však zohrával podstatnú úlohu alkohol. Ďalšie informácie o obsahu kompótov starých takmer 250 rokov prinesie až výskum, ktorý archeológovia realizujú v spolupráci s Poľnohospodárskou výskumnou službou amerického ministerstva poľnohospodárstva. Odborníci už skúmajú objavené kôstky a ich potenciál úspešne vyklíčiť.

Neurológovia z britskej University College London sú na stope krvného testu, ktorý pomôže s niekoľkoročným predstihom identifikovať Parkinsonovu chorobu. Analyzovali krvné vzorky 99-tich pacientov s čerstvo diagnostikovanou Parkinsonovou chorobou, 72 ľudí s poruchami spánku a 26 dobrovoľníkov bez zdravotných problémov. Vo vzorkách následne vybrali 23 biomarkerov a s pomocou algoritmov strojového učenia hľadali najpravdepodobnejšiu kombináciu biomarkerov, súvisiacich s rozvojom Parkinsonovej choroby. Našli osem biomarkerov, ktoré u ľudí s poruchou spánku s 80% pravdepodobnosťou predpovedajú rozvoj Parkinsonovej choroby s až sedemročným predstihom. Ak sa podarí zopakovať výsledky tejto malej štúdie na väčšom počte ľudí, mohol by v budúcnosti na jej základe vzniknúť jednoduchý krvný test, ktorý pomôže s predstihom identifikovať Parkinsonovou chorobou.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame