Stalo sa pred... 29. jún – 5. júl

Stalo sa pred... 29. jún – 5. júl

Začiatok nášho dnešného spomínania bude patriť československému režisérovi, ktorý by sa o pár dní dožil okrúhlych stých narodenín. Jeho doménou boli filmové komédie a krátka ukážka určite mnohým z vás pripomenie jeden jeho slávny film. Pripravil Boris Koreň.

Stalo sa pred... 29. jún – 5. júl (A) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V roku 1964 vydala trojica začínajúcich mladých básnikov dva svoje manifesty, v ktorých odmietla niektoré komunistami presadzované oficiálne hodnoty. Tí im to, pochopiteľne, vrátili a v 70. a 80. rokoch patrili k mnohým ďalším zakazovaným autorom. Ivan Laučík, Peter Repka a Ivan Štrpka sú v literárnej histórii známi ako Osamelí bežci.

Stalo sa pred... 29. jún – 5. júl (B) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stalo sa pred... 29. jún – 5. júl

- pred 100 rokmi, 4. júla 1924, sa narodil vynikajúci československý režisér Oldřich Lipský. Majster komediálneho žánru režíroval mnohé kultové filmy, medzi nimi Limonádový Joe alebo Konská opera, Marečku, podejte mi pero, Adéla ešte nevečerala, Šesť medveďov s Cibulkom a iné.

- pred 90 rokmi, v noci z 29. na 30. júna 1934, došlo v Nemecku k masovému vraždeniu, ktorým sa Adolf Hitler zbavil bývalých spojencov - vodcov a prominentných príslušníkov jednotiek SA. Táto udalosť je známa ako Noc dlhých nožov.

- pred 80 rokmi, 30. júna 1944, sa narodil básnik, člen skupiny Osamelých bežcov, Ivan Štrpka

- pred 80 rokmi, 4. júla 1944, prišiel na svet jeho básnický spolupútnik Ivan Laučík

- pred 75 rokmi, 30. júna 1949, sa narodil Boris Filan, náš bývalý televízny a aj súčasný rozhlasový kolega, dramaturg, scenárista, textár básnik, spisovateľ a cestovateľ

- pred 70 rokmi, 4. júla 1954, prišiel na svet populárny slovenský divadelný, filmový a rozhlasový herec Boris Farkaš

Autor: Boris Koreň, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame