Stalo sa pred... 6. júl – 12. júl

Stalo sa pred... 6. júl – 12. júl

Najnáročnejším a najreprezentatívnejším rozhlasovým umeleckým žánrom je rozhlasová hra. Na jej príprave a realizácii sa podieľa celý tím rôznych profesií – autor, dramaturg, režisér, autor hudby, zvukový majster, technici, produkcia a, samozrejme, rozhlasoví herci. O pár dní si pripomenieme s Borisom Koreňom storočnicu významného autora mnohých rozhlasových hier.

Stalo sa pred... 6. júl – 12. júl (A) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj príležitostní poslucháči klasickej hudby určite poznajú niektoré diela Johanna Sebastiana Bacha, či Antonia Vivaldiho. No poznáme ich v dnešnom modernom šate a nie tak, ako zneli v čase ich vzniku. Okrúhleho jubilea sa dožíva znalec a interpret hudby na starých nástrojoch Peter Zajíček. Pokračuje Boris Koreň.

Stalo sa pred... 6. júl – 12. júl (B) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stalo sa pred... 6. júla – 12. júla

- pred 250 rokmi, 12. júla 1774 , prišiel na svet Jozef Dekrét Matejovie, jeden z najuznávanejších lesníckych odborníkov na prelome 18. a 19. storočia. Preslávil sa najmä svojimi modernými postupmi pri obnove zničených lesov.

- pred 100 rokmi, 11. júla 1924, sa narodil Jozef Bobok, ktorého poznáme pod jeho umeleckým menom Peter Sever. Písal publicistické texty o umení, kritické state o divadle, poviedky a romány, no najmä rozhlasové, televízne a divadelné drámy. Napísal 25 rozhlasových hier pre dospelých a viac než 10 pre deti a mládež a viac ako 16 filmových scenárov.

- pred 95 rokmi, 12. júla 1929 sa narodil Hanuš Hachenburg. Zahynul pred 80 rokmi, dva dni pred 15. narodeninami, pravdepodobne v plynovej komore po selekcii v koncentračnom tábore v Osvienčime. Bol nadaným mladým autorom novinových článkov a najmä poézie, ktorá vyšla aj knižne. Niekdy ho označujú ako Jiřího Wolkra z Terezína.

- pred 80 rokmi, 12. júla 1944, sa narodil významný historik a ponovembrový politik Milan Zemko

- pred 70 rokmi, 8. júla 1954, sa narodil znalec starých hudobných nástrojov a hudby, uznávaný koncertný umelec, pedagóg a umelecký vedúci súboru Musica aeterna Peter Zajíček

- pred 70 rokmi, 8. júla 1954, zahralo rádio v americkom Memphise prvú pieseň Elwisa Presleyho That's All Right. Pomohlo mu tak naštartovať hviezdnu kariéru speváckej ikony 50. a 60. rokov.

Autor: Boris Koreň, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame