Rusko bude mať vlastnú vesmírnu stanicu

Rusko bude mať vlastnú vesmírnu stanicu

Tak ako Čína, aj Rusko plánuje svoju vlastnú vesmírnu stanicu. O plánoch ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos nám povie Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



S blížiacim sa koncom životnosti ISS Moskva pred dvomi rokmi oznámila odstúpenie od projektu s tým, že si postaví svoju vlastnú stanicu. Pôvodne chcela ISS opustiť po roku 2024, vlani však svojim partnerom oznámila, že svoju účasť predĺži do roku 2028. Nič to však nemení na plánoch Roskosmosu. Do roku 2030 má Rusko v pláne vytvoriť jadro svojej vesmírnej stanice, prvý modul by mal byť na orbitu vynesený už o dva a pol roka, pričom jadro stanice bude mať štyri moduly. V druhej etape po roku 2030 je plánované jej rozšírenie o dva ďalšie moduly. Rusko malo vynikajúci vesmírny program od čias studenej vojny, kedy sa sovietsky kozmonaut Jurij Gagarin stal prvým človekom, ktorý sa vydal do vesmíru. V minulom roku však utrpelo neúspech pri svojej prvej lunárnej misii po 47 rokoch, keď sa jeho bezposádková kozmická loď vymkla kontrole a narazila do povrchu Mesiaca.  

Archeológovia majú nový objav, ktorý je na stope doteraz neznámej civilizácie. Nástenné maľby objavili vo venezuelskom národnom parku Canaima, v stolových horách. Presnú lokalitu neoznámili, v oblasti momentálne prebieha podrobný výskum. Nástenné maľby a petroglyfy totiž vyvolávajú  veľa otáznikov. Objav je zatiaľ veľmi čerstvý, podľa vedcov z Univerzity Simóna Bolívara v Caracase, v Južnej Amerike sa síce už našli podobné maľby, ale tieto najskôr vytvorila doposiaľ neznáma kultúra. Podobné prehistorické umenie zo susednej Brazílie vedci datovali do doby približne pred 4 tisíc rokmi, tieto však podľa rýchlych odhadov budú staršie. Viac napovie až ďalší výskum. V každom prípade už vedci vyslovili domnienku, že išlo o doteraz neznámu civilizáciu, ktorá sa mohla neskôr rozšíriť do Amazónie, na severovýchodné pobrežie Južnej Ameriky a časti Kolumbie, kde sa našli podobné skalné kresby.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame