Deti vyrastajúce s dôverou menej klamú

Deti vyrastajúce s dôverou menej klamú

Vedci roky skúmali, prečo deti klamú a čo ich k tomu vedie. Výsledky sú viac než zaujímavé, podelí sa s nami Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Medzinárodný tím vedcov 11 rokov skúmal deti a ich rodičov z nemeckých rodín, väčšinou zo sociálne znevýhodneného prostredia. Vyše 200 detí náhodne zaradili do mentoringového programu, v ktorom si mohli vytvoriť blízky vzťah so svojim mentorom. Ostatné deti tvorili kontrolnú skupinu bez mentoringu. V experimente nechali vedci deti hádzať kockou a zároveň ich nechali vopred odhadnúť výsledok hodu. Pokiaľ sa predpoveď a číslo zhodovali, dostali deti menšiu hotovosť. Nikto ich pri tom nekontroloval, ani neupozorňoval, ak podvádzali. Či hrali fér vedci zistili až vďaka štatistickému výpočtu pravdepodobnosti. A výsledky? Deti, ktoré zažili blízky kontakt s mentorom, ktorému mohli dôverovať, klamali oveľa menej. Rovnako menej klamali aj deti zo vzdelanejších domácností. Zjednodušene - dostatok pozornosti od rodičov a mentoringový program, keď deti pozornosť doma nedostávajú, má vplyv nielen na výsledky detí, ale aj na ich lepšie sociálne a morálne správanie voči okoliu.   

Starovekí Gréci holdovali nielen vínu, ale aj pivu. Aj keď víno hralo jednoznačne prvé husle, grécki archeológovia definitívne potvrdili výrobu piva už v 3-ťom tisícročí pred našim letopočtom. Ešte pred piatimi rokmi odhalili dva veľké pivovary, jeden v Archondiku a druhý v Agrisse. Bolo to prekvapenie, pretože s pivom v tejto krajine málokto počítal. Napriek tomu, že mnoho starogréckych filozofov a básnikov písalo o pive, vždy to bolo len v súvislosti s tým, ako ho pili iné národy alebo sa vyrábalo v domácich podmienkach. Po analýzach a podrobnom výskume však vedci potvrdili, že aj staroveké Grécko malo svoje sladovne. Svedčí o tom nielen naklíčené obilie, ktoré mohlo slúžiť na výrobu akéhosi jačmenného vína ale najmä preskúmanie vzoriek v niekoľkých desiatkach špeciálnych nádob, ktoré potvrdili, že išlo o pivo. Je to najstarší dôkaz o varení piva v starovekom Grécku.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame