Nemky z Nitrianskeho Pravna. Aký šperk v minulosti zdobil ich hlavy?

Nemky z Nitrianskeho Pravna. Aký šperk v minulosti zdobil ich hlavy?

Nemky z Nitrianskeho Pravna. Aký šperk v minulosti zdobil ich hlavy?

Nemeckí kolonisti osídľovali územie horného Ponitria už od 13.storočia. Prichádzali sem na pozvanie uhorských kráľov a miestnych zemepánov ako hostia, teda slobodní prisťahovalci s právom žiť na novom území podľa svojich zvyklostí. Priniesli si so sebou aj vlastné kultúrne prvky, ktoré sa rokmi začali prelínať s miestnymi. Niektoré dokonca prebrali. Príkladom môže byť šperk, ktorým sa pýšili aj Nemky z Nitrianskeho Pravna.

Nemky z Nitrianskeho Pravna. Aký šperk v minulosti zdobil ich hlavy? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vysvetľuje Lívia  Oršulová z Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi, ktorá je jednou z kurátoriek výstavy s názvom „Vítaní hostia“. Zameriava sa na nemeckú menšinu, ktorá výrazne ovplyvnila všetky sféry života na území dnešného Slovenska. Kultúru nevynímajúc. Vďaka vystaveným odevom a rôznym doplnkom uvidíte ako sa kedysi obliekali obyvatelia v Nitrianskom Pravne, Kľačne, či Tužine. Výstavu si môžete pozrieť v Múzeu Slovenských národných rád v Myjave do 14.septembra 2024.

Ďalšie diely rubriky sú na webe Rádia Slovensko.

FOTO 2 Hornonitrianske múzeum v Prievidzi.jpg

Autor: Juraj Šimko, Foto: Hornonitrianske múzeum v Prievidzi

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame