Diagnostika podľa teploty tváre

Diagnostika podľa teploty tváre

Povrchová teplota tváre môže napovedať o vašom zdravotnom stave viac, než si myslíte. Nový skenovací model čínskych vedcov predstaví Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Z ľudskej tváre je možné na prvý pohľad vyčítať mnoho vecí. Čínski vedci nedávno zistili, že sa to týka aj zdravotného stavu. Zaznamenali skeny teploty u 2 811 Číňanov vo veku 21 až 88 rokov a získané dáta spracovali s využitím umelej inteligencie. Výsledky výskumu uverejnil odborný časopis Cell Metabolism.  Umelá inteligencia odhalila niekoľko charakteristických usporiadaní povrchovej teploty tváre, ktoré sa spájajú s konkrétnymi zdravotnými ťažkosťami. Vedci potom vytvorili model pre automatické hodnotenie teplotného skenu ľudskej tváre. Dokáže s asi 80% presnosťou určiť, či človek má nejakú metabolickú chorobu, ako je napríklad steatóza pečene alebo diabetes. Ľudia s týmito ochoreniami majú o niečo vyššiu teplotu v oblasti očí, než zodpovedá ich veku a pohlaviu. Zistí aj problémy s vysokým tlakom. V takom prípade sken detekuje vyššiu teplotu v oblasti očí a líc. Muži s vysokým krvným tlakom majú navyše o niečo chladnejší nos. Teplotný sken teraz čaká ďalšia fáza vývoja smerom k maximálne úspešnej diagnostike.

Termitiská sú známym a presláveným rysom oblasti Namaqualand v Juhoafrickej republike, ale nikto netušil, aké sú staré, kým neboli vzorky z nich odvezené do Maďarska na datovanie rádiouhlíkovou metódou. Výsledky ohromili nielen vedúci tím zo Stellenbosch University. Niektoré termitiská v blízkosti rieky Buffels sú staré 34 000 rokov. Znamená to, že tieto termitiská existovali už v čase, keď sa v iných častiach Zeme preháňali šabľozubé tigre a mamuty, a veľká časť Európy a Ázie bola pokrytá ľadom. Vedci tak identifikovali najstaršie aktívne termitiská na svete. Tie najväčšie sú známe v domorodom nárečí ako „malé kopce“, v priemere dosahujú 30 metrov do šírky a môžu siahať až do hĺbky troch metrov pod zemou. Najstaršie známe obývané termitistá boli doteraz v Brazílii, ich vek odhadli vedci na 4000 rokov.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame