Maslo z oxidu uhličitého a vodíka

Maslo z oxidu uhličitého a vodíka

Vyzerá to tak, že oxid uhličitý sa nám raz bude hodiť aj v kuchyni. Práve z tohto plynu vyrobili typ masla a ešte k tomu prihodili vodík. Pokračuje Rado Tomeš:

Maslo z oxidu uhličitého a vodíka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Kalifornský start-up Savor zo San Jose vyrobil nátierku podobnú maslu len s oxidu uhličitého a vodíka. Zatiaľ to dokáže v malom meradle a maslo je len začiatok. Spoločnosť vyvíja aj mlieko, zmrzlinu, syr, mäso a oleje. Pretože proces výroby nemá zaťažovať životné prostredie tak ako klasická výroba, tento projekt podporil americký podnikateľ a filantrop Bill Gates. Výroba je vlastne lacný termochemický proces a navyše, energeticky nenáročný. Vývojári vychádzali z faktu, že všetky tuky sú tvorené rôznymi reťazcami atómov uhlíka a vodíka, tak sa rozhodli vyrobiť rovnaké reťazce uhlíka a vodíka - ale bez účasti zvierat alebo rastlín. Napokon vyvinuli proces, ktorý spočíva v tom, že zo vzduchu vezmú oxid uhličitý a z vody vodík, zahrejú ich a zoxidujú, čím dôjde k oddeleniu mastných kyselín a následnému vytvoreniu tuku. Jeho výroba stojí asi polovicu oxidu uhličitého, ktorý by vznikol pri produkcii z hovädzieho dobytka.

Austrálski antropológovia našli v jaskyni Cloggs Cave v Austrálii dve malé opracované palice ktoré vyčnievali z maličkých ohnísk veľkých ako ľudská dlaň.
V tíme boli aj zástupcovia miestneho domorodého kmeňa Gunaikurnaiovcov, ktorí vedcov nasmerovali na pravdepodobný rituál. Najprv vedci zistili, že jedna palica má jedenásť a druhá dvanásť tisíc rokov. Po podrobnom pátraní v archívoch narazili na nikdy nezverejnené glosy Alfreda Howitta, austrálskeho antropológa z 19. storočia, ktorý podrobne opisuje šamanský rituál Mulla - mullung.  Spočíval v tom, že šaman priviazal predmet patriaci chorému na koniec palice potretej ľudským alebo zvieracím tukom. Palicu zabodol do zeme a pod ňou zapálil malý oheň. Potom spieval meno chorého a keď palica spadla, kúzlo bolo dokončené. V nezmenenej podobe si tento najstarší známy rituál aký poznáme, odovzdávalo viac ako päťsto generácií domorodých obyvateľov v priebehu posledných takmer dvanásť tisíc rokov.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame