Vedci dokázali zmeniť nezdravý tuk u myší na zdravý

Vedci dokázali zmeniť nezdravý tuk u myší na zdravý

Vedci dokázali zmeniť biele tukové tkanivo na také, ktoré spaľuje energiu namiesto toho, aby ju ukladalo. O výnimočnom výskume nám povie viac Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Vedci z Kalifornskej univerzity v San Franciscu dokázali vytvoriť z bieleho tuku béžový tak, že potlačili produkciu jediného proteínu KLF-15, ktorý je dôležitým hráčom v našom metabolizme a fungovaní tukových buniek. Geneticky upravili laboratórne myši tak, aby ich biele tukové bunky neobsahovali proteín KLF-15. Zistili, že u týchto myší dochádza k premene bieleho tuku na béžový, čo je z hľadiska boja s obezitou veľmi sľubné. Pokiaľ by sa nám podarilo potlačiť proteín KLF-15 nejakým liečivom aj u ľudí, mohlo by to viesť k podstatnému obmedzeniu množstva telesného tuku. Ak by takáto liečba fungovala, prinieslo by to množstvo výhod. Užívanie dnešných prostriedkov proti obezite sprevádzajú nežiaduce vedľajšie účinky, čo by v tomto prípade pravdepodobne odpadlo. Účinok liečby cieliaci na proteín KLF-15 by tiež mal byť dlhodobý, pretože tukové bunky majú relatívne dlhú životnosť.

Ako nedorozumenie znie výsledok štúdie vedcov z dvoch austrálskych univerzít, ktorí prišli na to, že výška stropu ovplyvňuje u študentov ich výsledok v testoch. A predsa je to tak, štúdiu uverejnil prestížny odborný časopis Journal of Environmental Psychology. V rámci rozsiahleho výskumu vedecký tím analyzoval výsledky skúšok 15 400 vysokoškolských študentov z troch austrálskych kampusov počas 8 rokov. Vedci prihliadali na to, aké výsledky mohli očakávať vzhľadom na prácu študentov počas kurzu - a aké potom boli reálne výsledky. Zistili, že v miestnostiach s vyššími stropmi študenti dosahujú horšie výsledky v porovnaní so skúškami v miestnostiach so stropmi v bežnej výške. Tento vzťah platí aj pri zahrnutí veku a pohlavia študentov, doby v rámci roka, predmetu skúšky a predchádzajúcej skúsenosti študenta. Tvar a veľkosť, respektíve výška miestnosti majú vplyv na naše kognitívne funkcie. Prečo je to tak, na to možno odpovie ďalší výskum.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame