Na Mesiaci potvrdili existenciu jaskyne

Na Mesiaci potvrdili existenciu jaskyne

Vedci potvrdili, že na Mesiaci sa nachádzajú lávové tunely, ktoré by sa dali využiť pri dlhšom pobyte astronautov. Najzásadnejšou informáciou je však identifikovanie jaskyne. Pokračuje Rado Tomeš: 

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Vedci z talianskej univerzity v Trente potvrdili existenciu jaskyne na Mesiaci, dokonca neďaleko miesta, kde pristáli Neil Armstrong a Buzz Aldrin. Zároveň si myslia, že nie je jediná.  Jaskyňa sa nachádza pri Mori pokoja, len 400 kilometrov od miesta pristátia Apolla 11 a vznikla zrútením lávového tunela. Vedci analyzovali radarové merania sondy Lunar Reconnaissance Orbiter a výsledky porovnávali s lávovými tunelmi na Zemi. Je to však len vstup do jaskyne, ktorý je podľa dát 40 metrov široký a desiatky metrov dlhý. Lunárne jaskyne boli záhadou viac ako 50 rokov a vedcom sa podarilo dokázať existenciu jednej z nich. Zistenia totiž naznačujú, že na Mesiaci by mohli byť stovky takýchto jaskynných jám a tisíce lávových tunelov. Tieto miesta by mohli slúžiť ako prirodzený úkryt pre astronautov a chránil by ich pred kozmickým a slnečným žiarením či pred zásahmi mikrometeoritov.   

O ľuďoch, ktorí ponocujú sa vraví, že majú v práci horšie výsledky, pretože nie sú dostatočne oddýchnutí. Podľa novej štúdie akademikov z Imperial College London však nemá ponocovanie na ľudskú mentálnu kapacitu žiadny vplyv. Skúmali údaje zo štúdie UK  Biobank o viac ako 26 tisíc ľuďoch, ktorí absolvovali inteligenčné a pamäťové testy a aj testy ich reakčného času. Potom zisťovali dĺžku a kvalitu spánku účastníkov a ich chronotyp, ktorý určuje, v akú dennú dobu sa človek cíti najproduktívnejší a ako to všetko ovplyvňuje výkonnosť ich mozgu. Výsledky ukázali, že ľudia, ktorí viac ponocujú, a tí, ktorí sú v tomto ohľade priemerní, mali lepšie kognitívne výsledky. Naopak tí, ktorí zaspávajú so sliepkami, mali v testoch najnižšie skóre. Podľa výskumu je však najrozhodujúcejším faktorom dĺžka spánku ako to, kedy idete spať. Ľudia, ktorí si každú noc doprajú sedem až deväť hodín spánku, dosiahli najlepšie výsledky vo všetkých typoch kognitívnych testov.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame